Welke schoenen zijn het populairst op de werkvloer?

Wanneer het om het uiterlijk gaat, dan gaan Nederlanders graag voor comfort en gemak. Dat weten we wel. Maar geldt dat ook bij zakelijke gelegenheden? Welke schoenen zijn het populairst op de werkvloer? En welke schoenen vinden we echt niet kunnen? Dit, en meer is recent onderzocht…

 

Welke schoenen zijn het populairst op de werkvloer?
Foto: Farrel Nobel – Unsplash

 

Liefst sneakers op het werk

Het onderzoek naar de populairste schoenen op het werk werd uitgevoerd door Nelson. De schoenenwinkel stelde 607 klanten diverse vragen over het uiterlijk op het werk. Daaruit is gebleken dat 75% het liefste sneakers draagt. Daarnaast was 93% van de ondervraagden van mening dat dit type schoenen gepast is op de werkvloer.

Op de tweede plaats staan de instapschoenen, zoals loafers en mocassins. Sandalen vindt men oké, mits de voeten goed verzorgd zijn. De slipper komt er niet erg goed vanaf. Slechts 2% is van mening dat dit gepast is op de werkvloer.

Wanneer de schoen op het werk kapot gaat, dan blijkt dat 53% bereid is om naar huis te gaan zodat deze verwisseld kan worden. Van de ondervraagden geeft 13% toe een paar reserve schoenen in de auto te hebben of bereid te zijn om direct een nieuw paar te kopen.

 

Klagen bij de leidinggevende

Naast het onderzoek naar de schoenen zijn er ook diverse vragen gesteld over kleding op het werk. Daaruit is gebleken dat 77% eigen kleding boven bedrijfskleding verkiest. Zo’n 84% geeft de voorkeur aan een informele kledingstijl in plaats van strenge kledingvoorschriften.

Wanneer een collega zich ongepast kleedt, dan is 42% bereid hier iets over te zeggen. Naar de leidinggevende stappen om dit te melden, doet slechts 10%.

 

Trends en tijdsgeest

Net zoals bij ieder onderzoek is het belangrijk om te kijken naar de context en de achtergrond van de respondenten. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen of het hier om vrouwen of mannen gaat, in welke beroepsgroep zij werkzaam zijn en welke leeftijdscategorie vooral is ondervraagd. 

Ondanks dat deze gegevens missen, zijn er sowieso wel een aantal kanttekeningen bij dit onderzoek te plaatsen. Op de eerste plaats zijn de vragen redelijk open en algemeen. Wanneer je iemand vraagt wat hij of zij het liefste draagt, dan is de kans groot dat iemand meteen denkt aan comfort. Terwijl in de praktijk veel mensen hun kleding en ook schoenenkeuze af laten hangen van de afspraken en gelegenheden waar zij heen gaan. En bij een wat formele gelegenheid zullen veel mensen juist geen sneakers willen dragen omdat dit niet gepast voelt. 

Bij de antwoorden zie ik ook een duidelijk verband met de casual dresscode die tegenwoordig populair is. Steeds meer mensen vinden daarom sneakers gepast op de werkvloer en het melden van ongepaste kleding gebeurt niet zo snel. Ik denk dat als dit onderzoek zo’n twintig of dertig jaar geleden was gedaan, de antwoorden er heel anders uit hadden gezien. Ik verwacht dat minder mensen sneakers gepast hadden gevonden en een hoger percentage ongepaste kleding zouden hebben gemeld bij een leidinggevende.

 

Schoenen op het werk: theorie versus praktijk

De trend van vercasualisering zie je ook terug bij de vraag over de voorkeur van een dresscode op het werk. Hoewel ik deze vraag ook wel een beetje retorisch vind. Wanneer je iemand vraagt of hij of zij liever vrijheid heeft of regels, kiest het merendeel voor vrijheid. Dat is logisch. Mensen worden niet graag beperkt in keuzes.

Toch werkt het in de praktijk vaak wel iets anders. Uit onderzoek is gebleken dat een vrije, casual dresscode er vaak voor zorgt dat mensen niet zo goed meer weten wat ze wel en niet kunnen dragen. Dat is de keerzijde. Dat zag je aan het begin van dit jaar ook gebeuren bij Goldman Sachs: de bank versoepelde de dresscode, en vervolgens hadden mensen alleen nog maar vragen. Ook weet ik uit ervaring dat mensen die bedrijfskleding dragen hier vaak juist blij mee zijn. Stiekem is het beperken van keuzes dan toch wel prettig. Het geeft immers rust.

Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat de antwoorden of het onderzoek er niet toe doen. In mijn ogen geeft het onderzoek vooral weer wat het effect is van de vercasualisering op de werkvloer. We willen comfort en hechten over het algemeen minder waarde aan formele kledij. 

 

Groetjes,

Aileen

 

*Dit artikel bevat een affiliate link. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge