Experiment: iedere dag dezelfde kleding op kantoor

Ik weet nog goed dat ik dertien jaar was en mijn vriendin op een maandag ophaalde. We zouden samen naar school fietsen. Ze keek me aan en vroeg waarom ik dezelfde kleding droeg als de vrijdag ervoor. Ik was verbaasd omdat ik er nog nooit bij stil had gestaan hoe vaak ik dezelfde combinatie droeg. ”Het lijkt net alsof je het hele weekend dezelfde kleding heb gedragen” zei ze.

Hoewel ik haar gedachte vrij opmerkelijk vond, mensen snapten toch wel dat mijn kleding in de tussentijd was gewassen, bleef deze gedachte in mijn hoofd zitten. Dit was de eerste keer dat ik nadacht over het effect van het herhalen van dezelfde kleding.

Experiment: iedere dag dezelfde kleding op kantoor
Foto: Ryoji Hayasaka via Unsplash

Onder een vergrootglas

Voor mij is kleding altijd een manier geweest om mijzelf te uiten, om mee te experimenteren. Deze creatieve insteek zorgt ervoor dat ik niet snel dagen achter elkaar hetzelfde zou dragen. Toch lijkt het mij wel heel fijn om, net zoals bijvoorbeeld Mark Zuckerberg en wijlen Steve Jobs iedere dag hetzelfde te dragen.

Het klinkt makkelijk, maar we hebben ook te maken met de manier waarop vrouwen en mannen worden beoordeeld. Terwijl Barack Obama aan het einde van zijn presidentstermijn vertelde dat hij jarenlang hetzelfde droeg en niemand dit had opgemerkt, lag Hillary Clinton bij iedere outfit onder een vergrootglas. Zodra een vrouw iets draagt, of dit nu hetzelfde is of iets nieuws, de media heeft er meteen een mening over.

Ik moet altijd wel lachen om wat er gebeurt wanneer een prinses of koningin een aantal keren hetzelfde draagt. Tijdschriften maken complete rapportages met foto’s van hetzelfde item dat meerdere malen te zien is. Je ziet dit nooit bij prinsen of koningen die bijvoorbeeld hetzelfde pak dragen.

 

Iedere dezelfde kleding op kantoor

In dit geval gaat het natuurlijk om bekende mensen die sowieso onder een vergrootglas leven. Hoe zou het zijn wanneer je als onbekende vrouw iedere dag hetzelfde draagt? Zou iedereen het zien?

Recent las ik een artikel over Stephanie en Lara, die beiden werkzaam zijn bij de redactie van het Amerikaanse (online) magazine Fast Company. Zij gingen een experiment aan waarbij ze langere tijd dezelfde kleding droegen. Lara koos ervoor om zes weken lang een zwart t-shirt in combinatie met zwarte jeans te dragen. Stephanie, de hoofdredactrice van Fast Company, droeg gedurende twee weken een zwarte coltrui en een lange, zwarte rok.

 

De evaluatie

Lara vond het wel fijn om iedere dag hetzelfde te dragen. Het idee dat ze niet meer hoefde na te denken over wat ze ging dragen of welke kleding ze wilde kopen gaf haar rust. Stephanie voelde zich er wat minder prettig bij. Aan het einde van het experiment gaf ze aan dat het haar ging vervelen, omdat kleding voor haar een manier was om zichzelf te uiten.

Het meest opvallende aan dit experiment was het feit dat beide dames geen reactie ontvingen vanuit de omgeving. Na zes weken hoorde Lara alleen een collega zeggen dat zij wel veel zwart droeg de laatste tijd. En dat was dus de enige opmerking. ”Dit was heel leerzaam. We denken dat mensen letten op wat we aan hebben, terwijl ze eigenlijk veel meer bezig zijn met zichzelf”, aldus Lara.

 

Relativeren

Het is grappig om te zien hoe groot het contrast kan zijn tussen hoe wij denken beoordeeld te worden en de werkelijkheid. Ik heb zelf ook weleens nagedacht of ik een soortgelijk experiment zou moeten doen. Om te kijken of mijn kantoorgenoten het zou opvallen dat ik elke dag dezelfde kleding draag.

Maar ik weet vrijwel zeker dat werkelijk niemand dit opvalt. Enerzijds omdat ik in een bedrijfsverzamelgebouw werk en daar mijn eigen kantoor heb. Ik zie mijn kantoorgenoten iedere dag, maar veel minder dan wanneer ik directe collega’s zou hebben. Daarnaast interesseert het niemand hoe ik eruit zie. Voor mijn blog draag ik weleens opvallende items zoals een werkbroek of een kilt, maar dat zijn de enige momenten dat er weleens wenkbrauwen omhoog gaan.

Wat dat betreft denk ik dat het goed is om dit soort zaken een beetje te relativeren. We kijken naar de mensen om ons heen, maar lang niet iedereen is zo erg bezig met wat een ander aan heeft. Natuurlijk hangt dit af van je beroep en functie. Zo wordt er als publiek persoon veel meer op je gelet dan wanneer je dit niet bent. En als je werkt bij een modebedrijf, dan zal men sneller wat van je kleding zeggen dan bij een overheidsorganisatie. Om maar even een voorbeeld te noemen.

Zullen jouw collega’s het zien als jij lange tijd dezelfde kleding draagt? Of zou niemand het opmerken?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Op vrijdag en maandag dezelfde kleren dragen probeer ik ook te vermijden, ook al gaan mensen er waarschijnlijk wel van uit dat je het gewassen hebt. Ik lette daar extra op tijdens mijn zwangerschap, omdat je dan een veel beperkter arsenaal aan kledij hebt. Over dat experiment: ik vraag me af of er even weinig reactie was geweest als de dames in kwestie voor een niet-zwarte outfit hadden gekozen. Zou dit niet wat meer opvallen dan?
    Haydée onlangs geplaatst…Een boodschap voor wie zich soms machteloos voelt: wat je doet maakt wél uitMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge