Werkkilt is hét alternatief voor de werkbroek

De kilt, ook wel de mannenrok genoemd, is een kledingstuk waar vaak om wordt gelachen. Men denkt al snel aan doedelzakspelers in Schotland die zonder boxershort of slip optreden. Maar langzamerhand is de kilt een kledingstuk geworden dat ook buiten de Schotse grenzen wordt gedragen. En zelfs op de werkvloer…

 

De werkkilt 

Ik kwam daar achter toen ik een paar weken geleden op de bouwbeurs liep. Ik raakte ik in gesprek met Monique Visscher van Blåkläder, een Zweedse producent van werkkleding. Tijdens ons gesprek bladerde ik door hun catalogus, tot mijn oog op een werkkilt viel. Ik wist niet wat ik zag. Een kilt voor mannen met een fysiek beroep! Vanaf dat moment wist ik zeker: dit wilde ik jullie laten zien. 

 

Werkkilt is hét alternatief voor de werkbroek
Zwarte kilt €78,80 excl BTW

Foto: Blåkläder

Deze werkkilt is in feite een vervanging van de werkbroek. Hij is gemaakt van een stevige, katoenen stof en bevat veel kleine én grote zakken. Denk aan bijvoorbeeld een duimstokzak en een opbergmogelijkheid voor je telefoon. Net zoals de traditionele kilt is het een model in een A-lijn dat net over de knie valt.

Naast de zwarte versie is er ook een groene variant die gemaakt is voor heren die werken in de zogenaamde ‘groene beroepen’. Denk daarbij aan onder meer hoveniers en boswachters. Deze is gemaakt van een viscose stof en bevat extra ventilerende delen. Voor de schilders is er een speciale witte variant. 

Werkkilt is hét alternatief voor de werkbroek

Groene ‘ garden’ kilt €70 excl BTW – Witte kilt €69,60 excl BTW

 

Wie draagt dit?

Nu is het natuurlijk de vraag wie een dergelijke kilt draagt. Monique vertelde mij meteen dat het geen product is dat veel wordt verkocht.

”Er zijn mannen die het graag dragen, maar dat blijft een kleine groep. De heren die het kopen, kiezen vaak voor de zwarte variant. Om die reden zal de groene en witte variant dan ook uit het assortiment verdwijnen.

De exacte reden dat heren dit dragen blijft voor mij onbekend. Ik weet dat er mannen zijn die het dragen omdat ze bijvoorbeeld oprecht van de kilt houden, maar sommigen zien het meer als een modieus statement. En natuurlijk zijn er heren die het wel eens voor de grap dragen. We hebben trouwens ook losse kniestukken die je erbij kunt dragen. Zo kun je ook met de kilt veilig werken.”

 

Hoe zit dat dan?

Je zult begrijpen dat ik zo’n kilt zelf ook even wilde testen. Ik ben dan wel geen man, maar draag wél regelmatig rokken.

Werkkilt is hét alternatief voor de werkbroek

De kilt is echt een stevig kledingstuk, dat merkte ik meteen. Het is een overslag model dat je door middel van knopen wat groter of juist kleiner kunt maken. Hij valt trouwens wel wat ruimer. Volgens de website had ik maat C58 nodig, maar ik draag op de foto maat C56, waarbij ik de knopen heb versteld naar de kleinste stand.

Werkkilt is hét alternatief voor de werkbroek

Dames overhemd flanel (Marineblauw/rood) €40,60 excl BTW – Riem rood €15,90 excl BTW

Boven de kilt draag ik trouwens een blouse in dezelfde print als het model van de foto bovenaan het artikel, alleen is deze wél speciaal voor vrouwen gemaakt. Om het geheel af te maken heb ik een rode riem door de lussen gedaan.

 

Werkrok

Na het dragen van deze kilt ben ik natuurlijk meteen gaan doorvragen. Want komt er ook een werkrok voor dames? En jawel, die blijkt Blåkläder aan het einde van dit jaar te lanceren. Deze zal alleen wel echt een ander, meer representatief en aangesloten model zijn. En er komt ook nog een werkbroek voor zwangere dames. Vanzelfsprekend ga ik beiden in de gaten houden!

Ik ben benieuwd naar jouw mening over de werkkilt. Vind jij hem leuk?  Of is dit in jouw ogen not done?

 

Groetjes,

Aileen

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Blåkläder. De kleding die te zien is heb ik dan ook voor dit artikel gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

 1. Beste,

  Kwam op jou artikel terecht.
  Ondertussen draag ik deze kilt een jaar en bevalt me echt super.
  Werkt enorm fijn en als ik dan toch weer eens een broek aanheb dan betrap ik mij erop op hoeveel aangenamer deze kilt is.
  enkel als je op de knieën moet dan is een broek handiger.
  Kwaliteit is top. Gaat volgens mij jaren mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge