Zo doe je dat: Business casual kledingstijl tijdens sollicitatiegesprekken

Deze week ontving ik weer eens een interessante vraag van een mannelijke lezer. Hij heeft binnenkort een sollicitatiegesprek en is op zoek naar een goede middenweg tussen een casual en business uitstraling. Omdat ik hier vaker vragen over krijg heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven.

Zo doe je dat: Business casual kledingstijl tijdens sollicitatiegesprekken

 

Vraag

Hi Aileen,

Ik heb binnenkort een sollicitatie en ik heb twee uiterste. Of ik ben of heel casual (sneakers spijkerbroek(zwart/blauw) met een trui) of een 3 delig pak. Nu is mijn aankomende sollicitatie bij een vrij jong bedrijf met jonge mensen. Dus daar in 3-delig pak komen opdagen is misschien een beetje overdreven, mijn recruiter heeft het mij ook aangeraden.

Wat voor werk ik daar ga doen, dat is nog niet helemaal duidelijk. Ze zijn daar bezig met het ontwikkelen van een fieldmanager-achtige functie bij een fieldmarketingbureau of brandactivationbureau. Ik zou dan dus de schakel zijn tussen het personeel dat acties uitvoert, de klant en het kantoor zelf. Maar ook ga ik o.a helpen met het organiseren van events e.d. Kortom: een vrij dynamische functie binnen een jonge organisatie.

Ik ben dus op zoek naar een mooie middenweg. Een soort van business casual maar dan gericht op een vrij jong iemand. De meeste wat oudere heren die in business casual rondlopen, die stijl past niet echt bij mij. Misschien kan jij mij van wat info voorzien? Ik zou dat in ieder geval ten zeerste waarderen!

Anoniem

 

Antwoord

Dankjewel voor je vraag! Dit soort vragen krijg ik vaker van zowel heren als dames. Ik snap dat het lastig is om een tussenweg te vinden wanneer dit niet je eigen, natuurlijke kledingstijl is.

Ik raad je aan om bij je kledingstukken iedere keer een bewuste keuze te maken tussen casual en zakelijk. Dus één kledingstuk kiezen dat wat meer casual is en het andere juist wat zakelijker. Je zou bijvoorbeeld een spijkerbroek kunnen dragen als casual kledingstuk en daar boven een overhemd als zakelijk item. Let er dan wel op dat de spijkerbroek er ook nog netjes uitziet. Dus geen model met gaten, slijtageplekken of opvallende logo’s. Heb je een mooie pantalon in de kast hangen? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te combineren met een net T-shirt. Zorg er dan wel voor dat het T-shirt niet verwassen is en nog mooi zit qua vorm.

Wanneer het gaat om schoenen dan raad ik je wel aan om voor een net paar te gaan. Of in ieder geval het netste paar dat je hebt liggen. Vergeet ze niet schoon te maken en daarna te poetsen. Het is een simpele handeling, maar het kan een groot verschil maken qua uitstraling.

Wat je ook kiest, bedenk je goed dat het moet passen bij je functie waarvoor je gaat solliciteren. Als ik jouw bericht zo lees, dan heb ik wel het idee dat het belangrijk is dat jij er representatief uitziet. Om die reden zal ik dan ook niet te bang zijn dat je er té netjes uitziet. Zeker niet als je ook één casual item draagt. Wat betreft de ouderlijke uitstraling zal ik mij niet teveel zorgen maken. Wanneer je iets aantrekt dat jij mooi vindt, dan past het bij je. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste.

Succes met je sollicitatiegesprek!

 

Heb jij ook een vraag of dilemma? Stel deze via contact@prettybusiness.nl.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge