5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

Stropdassen, ik vind ze fascinerend. Er zijn weinig accessoires die zoveel uitgesproken voor- en tegenstanders hebben. Ik val in de eerste categorie. Zeker sinds ik begin dit jaar zelf stropdassen ben gaan dragen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er gewoon blij van word. Helaas worden ze hoofdzakelijk gedragen door heren, terwijl ze net zo leuk kunnen staan bij dames. Tijd dus voor een artikel waarin ik laat zien hoe je met een creatieve knoop de das een vrouwelijke uitstraling kunt geven.

5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

 

Vrouwelijke dassen?

Voor dit experiment heb ik een week lang iedere werkdag een das gedragen met een andere knoop. Want die enkele en dubbele Windsor knoop, die kennen we allemaal wel. Het was voor mij tijd om te gaan experimenteren met nieuwe knopen. Met dank aan de YouTube video’s van tie-king Patrick Novotny wist ik dat dit goed ging komen.

5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

Om diverse knopen uit te kunnen proberen heb ik twee verschillende dassen gedragen. De eerste was een donker paarse van het merk Michaelis (€24,95). Deze was 6,5 centimeter breed, wat redelijk smal is voor een das. De tweede was ook van het merk Michaelis, voorzien van een paisley print in donkerblauw, rood en wit (€24,95). Deze das was met een breedte van 7,5 centimeter iets groter.

 

Dag 1 

vrouwelijke stropdas

5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

De eerste dag koos ik voor de Ellie Knot. Dit is een knoop die een beetje lijkt op een omgekeerde vlecht, zoals die nog wel eens in het haar wordt gedragen. Ik vond hem één van de makkelijkste om te maken, vooral omdat je alles even strak kunt aantrekken. Dat is lang niet bij iedere knoop het geval.

 

Dag 2

vrouwelijke stropdas

5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

Op de tweede dag kwam ik er achter dat de meeste bijzondere knopen veel stof kosten. Hierdoor houd je niet voldoende over om de das in zijn volledige lengte te dragen. In zijn video’s raadt Patrick Novotny ook vaak aan om er een vest overheen te dragen. Daardoor valt het niet op dat het uiteinde van de das vrij kort is. Zo was ook het geval bij de Sarath Knot. Alleen koos ik er die dag voor om er een T-shirt overheen te dragen, in plaats van een vest.

Ik kwam er ook achter dat het niet zo handig is om een das te knopen nadat je als vrouw make-up hebt aangebracht. Op de foto’s van de knopen die ik op dag één en twee heb gedragen zie je wat vlekken van foundation. De knopen maak ik altijd voor de spiegel, maar tussendoor kijk ik nog wel eens naar beneden. Ik denk dat dit niet meer dan normaal is. Je wilt toch zien wat je doet. Daardoor komt de foundation van mijn nek dus op mijn das terecht. Dus mocht je foundation dragen: maak de knoop voordat je make-up gaat aanbrengen én leg er een tissue overheen tijdens het opmaken. Zo voorkom je vlekken.

 

Dag 3

vrouwelijke stropdas

5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

Om nog meer vlekken te voorkomen besloot ik op dag drie om geen foundation te dragen. Maar toen stuitte ik op een ander probleem. De Prince Knot, die ik trouwens erg mooi vind staan, is vrij lang. Door deze lengte zie je het snel wanneer hij een beetje scheef zit. Zeker bij bovenstaande jurk, inclusief V-hals, wilde ik dat hij precies in het midden bleef zitten. Om dit te realiseren besloot ik het uiteinde van de das vast te zetten bij het middelste stukje tussen de cups van mijn beha gehad in. Dus in plaats van hem over mijn beha heen te dragen, zorgde ik er voor dat de stof tussen mijn lichaam en beha in zat. Zo zette ik de das goed vast en kon hij niet meer schuiven.

Dit kun je natuurlijk alleen doen wanneer je geen blouse onder de das draagt. Maar hey, is dat even een leuk voordeel als vrouw?

 

Dag 4

vrouwelijke stropdas

5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

Op dag vier maakte ik met de paarse das de Platypus Knot, en combineerde deze met een blouse waarin deze kleur ook terugkwam. Door de combinatie van verschillende kleuren die bij elkaar passen vind ik deze outfit toch wel de leukste van de vijf in dit artikel.

Een derde ontdekking die ik in deze week deed, is het feit dat door bijzondere knopen de das vaak aan de achterkant zichtbaar is. Wanneer je een normale knoop maakt, zoals de enkele Windsor, dan heb je hier niet zoveel last van. Maar bij bijzondere knopen moet je vaak veel stof gebruiken waardoor het brede deel van de das automatisch naar boven wordt verplaatst. In de nek dus. Want het knopen zelf, dat gebeurt met het dunne deel van de das.

En wanneer het brede deel meer naar boven wordt verplaatst, dan ga je dat aan de achterkant zien. Ik vind het niet zo erg als de das aan de achterkant onder de kraag uitsteekt, maar dat is puur mijn persoonlijke smaak.

 

Dag 5

vrouwelijke stropdas

5 outfits met een vrouwelijke stropdasknoop

Op de vijfde dag wilde ik nét even een stapje verder gaan. Ik besloot om de twee dassen met elkaar te combineren in één knoop. Dat resulteerde in de Double Harlequin Knot. Zoals verwacht was dit ook wel de lastigste knoop die ik in deze week heb gemaakt. Ik vind het eindresultaat leuk om te zien, maar hij is best dik wanneer je hem een dag lang draagt. Aan het einde van de dag kreeg ik het er gewoon warm van en besloot ik hem af te doen. Ik kan mij voorstellen dat het een leuke knoop is om uit te proberen, maar let er wel even op dat de temperatuur op verwarming niet te hoog staat ingesteld.

 

Conclusie

Zoals ik al aan het begin van het artikel aangaf word ik gewoon heel blij van stropdassen. En al helemaal van de vrolijke dassen (te koop via HemdvoorHem.nl) die ik voor dit artikel gebruikte. Het experimenteren daarmee vond ik dan ook erg leuk om te doen. Ik kan mij voorstellen dat een bijzondere knoop niet altijd bij iedere werkgever gewaardeerd zal worden, maar ik vind het zeker een poging waard om te proberen.

Welke knoop vind jij het leukste?

Groetjes,

Aileen

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HemdvoorHem en de dassen in dit artikel heb ik tevens van dit bedrijf gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

  1. De Ellie Knot vind ik heel leuk, het heeft een vrouwelijke touch. Wist je dat ik vroeger vaak stropdassen droeg? Wat leuk dat je dit artikel erover schrijft…Hmmm.. Toch maar weer een keertje in de kast van manlief snuffelen.
    Thanks voor de inspiratie!
    Babs onlangs geplaatst…De veelzijdigheid van laarzenMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge