Want to read in English? Click here
De agenten van de Belgische Geïntegreerde Politie krijgen eindelijk een nieuw uniform. En daar zijn ze na 22 jaar best aan toe. Niet alleen omdat het huidige uniform oud is, maar ook vanwege het imagoprobleem waar ze al lange tijd mee worstelen. In dit artikel vertel ik je alles over de nieuwe uniformen.
Het oude politie-uniform
Voordat we gaan kijken naar de nieuwe uniformen, is het eerst tijd om te kijken wat de agenten tot op heden hebben gedragen.
Qua uitstraling is het oude uniform wat eenvoudig. Het pak bestaat uit verschillende donkerblauwe tinten zonder opvallende details. Dit uniform is volgens Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie en korpschef van de politiezone Westkust, een schande voor de Belgische politie. In augustus 2023 uitte hij zijn frustratie tijdens een interview met Het Laatste Nieuws (HLN).
“Ons uniform dwingt geen enkel respect af. (…) Als ik collega’s uit andere landen bezoek, schaam ik me dood. We zien eruit alsof we deel uitmaken van een fanfare. Ik draag het zo min mogelijk.”
België heeft een nieuw politie-uniform
Hoewel het ontwerp al in 2023 was uitgelekt, is het uniform op 31 mei jl. dan eindelijk officieel gepresenteerd. Tijdens een bijeenkomst met Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, werd zowel de nieuwe kleding als de nieuwe uitstraling van de auto’s bekendgemaakt.
Ontwikkeling van nieuw uniform
Het was dan ook minister Verlinden die in 2021, nadat de politie de wens voor een nieuw uniform had uitgesproken, dit heeft opgenomen in de Algemene Beleidsverklaring. Vervolgens is er een stuurgroep opgericht waarbij de Lokale en Federale Politie voorzitters waren.
Nadat meerdere ontwerpers hun voorstellen hadden ingeleverd, was het uiteindelijk de Nederlandse Karin Slegers die de opdracht kreeg om het totale kledingpakket uit te werken. Zij is geen onbekende op het gebied van functionele werkkleding. Zij ontwierp in het verleden ook de bedrijfskleding voor Schiphol en Ambulance Zorg Nederland.
Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe kledingpakket waren er vier aspecten belangrijk:
- Visuele identiteit;
- Functionaliteit;
- Welzijn & veiligheid;
- Duurzame ontwikkeling.
Daarnaast vond de Belgische politie het belangrijk om te gaan werken met een lagensysteem. Zo bevat het kledingpakket een thermische laag, comfortlaag, thermische bovenlaag, winddichte bovenlaag, bovenste waterdichte laag en een ballistische laag.
Naast de verschillende lagen heeft het kledingpakket ook een andere uitstraling gekregen. Op sociale media zijn de meningen verdeeld over deze verandering. Door de combinatie van reflecterende delen, gecombineerd met fluorescerend geel, wordt de koppeling al snel gemaakt met de Nederlandse politie.
Nieuw uniform moet relatie tussen burgers en politie versterken
Paelinck is blij met het nieuwe uniform. “Het is met grote trots en enige emotie dat ik vandaag kan spreken over de nieuwe visuele identiteit van de Geïntegreerde Politie. (…) Het is mijn persoonlijke overtuiging dat deze vernieuwde visuele identiteit ook de vertrouwensrelatie tussen burgers en politie zal versterken en zo zal bijdragen tot een hogere levenskwaliteit in de maatschappij.”
In deze uitspraak legt hij de vinger op de zere plek. Want de relatie tussen de burgers en de politie is in België niet zo best. Zo is het aantal geweldsincidenten richting politiefunctionarissen een groeiend probleem. Toen eind 2022 in Brussel een agent in de nek werd gestoken, die later overleed aan de verwondingen, ontstond er woede. De politie ging de straat op om te protesteren tegen het geweld, maar ook voor loonsverhoging en een goede eindeloopbaanregeling. Minister Verlinden beloofde hiermee aan de slag te gaan.
De agenten moeten nog wel even wachten op de nieuwe uniformen. De uitrol staat op dit moment gepland voor eind 2026 en begin 2027. Ik hoop dat het de agenten zal helpen in het ordenen van de handhaving en het geweld richting de politie afneemt.
Wat vinden jullie van de nieuwe kleding?
Groetjes,
Aileen