Borsten op de werkvloer: het is nooit goed

Het lijkt wel alsof de wereld een haat- en liefdesverhouding heeft met borsten: velen vinden het mooi, maar velen vinden ook dat ze bedekt moeten worden. Als vrouw blijven we ons hele leven geregeld aanlopen tussen de dunne lijn van wanneer het ‘acceptabel’ is om iets te laten zien en wanneer niet. Maar zodra het gaat om zakelijke gelegenheden, dan wordt het nog lastiger. Tijd om het eens te hebben over het dilemma rondom borsten op de werkvloer: het is nooit goed, maar ergens is het ook altijd goed.

Borsten op de werkvloer: het is nooit goed

Klachten

Geloof het of niet, maar ik ben vandaag opgestaan met de gedachte van borsten op het werk. Toen de wekker ging checkte ik namelijk mijn LinkedIn berichten en zag ik een bericht van een vaste lezer. Zij tipte mij over een nieuwsartikel waarin stond dat er een klacht was ingediend over de stewardessen van AirAsia. Er ging meteen een lichtje bij mij branden. Deze Maleisische stewardessen zijn in december ook al in het nieuws geweest, omdat nota bene de politieke leiders van hun eigen land hadden geklaagd over het feit dat de kleding van de dames niet voldeed aan de Islamitische regels. Deze kleding zou het imago van het land schaden. Destijds ontdekte ik dat er wel grotere ‘problemen’ speelden rondom de stewardessen bij AirAsia en stelde ik in mijn artikel voor om deze eerst eens aan te pakken. Maar dat even terzijde.

Nu is er een Nieuw-Zeelandse dame geweest die de Maleisische senator een brief heeft gestuurd waarin zij haar beklaag doet over de kleding van de AirAsia stewardessen. Zij schrijft daarin dat ze tijdens de vlucht werd bediend door een stewardess waarvan de ze bovenkant van de borst kon zien wanneer zij voorover boog. Ook vertelde ze dat zij in de supermarkt het ondergoed van een stewardess zag omdat zij bukte. Even voor het beeld, op onderstaande foto kun je zien hoe de kleding van de AirAsia stewardessen er uitziet.

Ja, de rokjes zijn kort. Ook een stuk korter dan de meeste stewardessenpakjes. Maar ze zitten wel écht strak rond de billen. Het lijkt mij onwaarschijnlijk, maar toch snap ik dat er een kans is dat je het ondergoed ziet wanneer je een beetje onhandig bukt. Maar een decolleté? Ik zie het niet. De enige kans waarbij de bovenkant van de borst zichtbaar zou moeten zijn, dat is wanneer de dame in kwestie een grotere cupmaat heeft.

Het zou ook niet de eerste keer zijn dat er wordt geklaagd over een decolleté bij dames met een grotere boezem. Eerder kwam de Ladies Professional Golf Association ook al in het nieuws, omdat dames klaagden over het feit dat vrouwen met een grotere boezem eerder door de organisatie op de vingers zouden worden getikt dan wanneer zij in het bezit zouden zijn van een kleine boezem. Een lage decolleté was namelijk niet toegestaan. Maar wanneer is iets laag? Zeker bij een professionele sport waarbij je veel moet bukken is dit lastig om te bepalen. Ben je dan ineens minder professioneel als je een stukje van de bovenkant van je borsten ziet omdat ze nu eenmaal wat groter zijn?

Je bent ‘gezegend’

Ik blijf het een ingewikkelde kwestie vinden. Aan de ene kant groeien we op in een maatschappij waarbij grotere borsten worden gezien als iets vrouwelijks, iets moois. En ik heb het niet zozeer alleen over mannen. Nee, ik ken ook genoeg vrouwen die grotere borsten mooi vinden. Zelf ben ik al lange tijd in het bezit van een E-cup en ik hoor al jaren niets anders van vriendinnen dan ‘of ze een stukje van mij mogen hebben’. Want dan wordt er gezegd dat je ermee ‘gezegend’ bent.

Nu zal ik echt niet gaan roepen dat het één en al ellende is, maar grotere borsten maken je professionele leven zeker niet makkelijker. Want terwijl mensen om je heen roepen dat je er blij mee moet zijn, moeten ze op het werk vooral bedekt worden. En dat klinkt makkelijker dan het is. Want het is al niet eenvoudig om een blouse of colbert te vinden die goed sluit bij de borsten. Maar daarnaast moet je ook maatregelen treffen om te voorkomen dat er een decolleté zichtbaar is wanneer de blouse per ongeluk open gaat. Want dan is die paar centimeter zichtbare huid meteen te sexy en aanstootgevend. Dus je moet je indekken. Letterlijk en figuurlijk. Met shirtjes onder je blouse, veiligheidsspelden bij de knoopjes van je blouse en een beha die de boel niet teveel omhoog duwt. Want dan zie je ze alsnog.

Anderzijds is het natuurlijk belachelijk om te denken dat je krampachtig je lichaam moet verbergen. Tuurlijk is het goed om je aan te passen, maar hoe ver moet je hier in gaan? Soms denk ik wel eens dat de wereld gek is geworden wanneer het gaat om decolletés op het werk. Aan het einde van de dag hebben we allemaal een lichaam gekregen en van het ene lichaamsdeel zie je nu eenmaal sneller iets dan van het andere. So be it.

Groetjes,

Aileen

4 reacties

    • Geweldig. Alleen krijg je dan weer hele rare situaties Mare.

      Maar ja waar maakt men druk om zeg ik altijd. Iedereen maakt zich druk om alles en iedereen.. terwijl je beter bij jezelf kunt beginnen zeg ik altijd .

      Mooi Artikel Aileen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge