Britse ziekenhuizen krijgen een nieuw, gekleurd kledingpakket

Want to read in English? Click here

De Britse overheid betaalt jaarlijks 23 miljoen pond om de medewerkers in ziekenhuizen te kleden. En dat bedrag moet omlaag. Daarom is de National Health Service (NHS) bezig met de invoering van een landelijk kledingpakket. De gedachte is dat alle ziekenhuizen dezelfde kleding gaan dragen en iedere functiegroep een eigen kleur krijgt. In dit artikel vertel ik je hoe dit werkt en waarom ik dit een goed plan vind.

Britse ziekenhuizen krijgen een nieuw, gekleurd kledingpakket
Foto: NHS Supply Chain

Britse overheid wil geld besparen op een verantwoorde manier

Voor dit project is er een kledingpakket ontwikkeld voor zo’n 600.000 medewerkers. Dat is natuurlijk een grote opgave. De NHS wil met dit pakket vijf doelen bereiken:

  1. Betrokkenheid van patiënten en bezoekers – De kleding moet ervoor zorgen dat zowel patiënten als bezoekers de medewerkers makkelijk kunnen herkennen.
  2. Professioneel imago en geschiktheid – Tijdens het ontwikkelen van de kleding heeft de NHS verschillende momenten gecreëerd waarbij feedback gegeven kon worden. Zo willen ze een kledingpakket bieden dat een moderne uitstraling heeft en functioneel is in gebruik. De kleding wordt geleverd in verschillende maten en lengtes en er is ook een zwangerschapslijn.
  3. Waar voor het geld – De nieuwe kleding zorgt voor een kostenbesparing van gemiddeld 30 procent. Volgens de NHS gaat het in de eerste twee jaar al 10 miljoen pond besparen.
  4. Duurzaamheid – Bij de productie van de nieuwe kleding zal er gebruik worden gemaakt van 100% gerecycled polyester. Ook wordt er gezocht naar een manier om oude uniformen te recyclen.
  5. Inclusief voor alle dragers – De traditionele maatvoering is vervangen door een genderneutraal maatsysteem. Ook zullen er verschillende culturele kledingstukken worden aangeboden zodat iedereen kan werken in de zorg.

 

Onderzoek naar kledingpakket

Voordat het kledingpakket is ontwikkeld, heeft de NHS zowel ziekenhuismedewerkers als patiënten geïnterviewd. Hieruit is gebleken dat 55% van de patiënten het moeilijk vindt om medisch personeel te herkennen. Daarom is 88% van mening dat er een landelijk kledingpakket moet komen. Het medische personeel was het hiermee eens: zo’n 82% van de ziekenhuismedewerkers ziet een standaard nationaal zorguniform wel zitten.

Uit het onderzoek bleek dat het personeel graag een flexibel uniform draagt met voldoende ruimte om medische hulpmiddelen in op te bergen. Ook zou er meer aandacht moeten komen voor culturele diversiteit en inclusiviteit.

Britse ziekenhuizen krijgen een nieuw, gekleurd kledingpakket
Afbeelding: kleurenschema nieuwe NHS uniformen
Britse ziekenhuizen krijgen een nieuw, gekleurd kledingpakket
Foto: NHS Supply Chain

Britse ziekenhuizen krijgen een nieuw, gekleurd kledingpakket

Na het onderzoek is de NHS aan de slag gegaan met het nieuwe kledingpakket. Vervolgens zijn er 1.000 kledingsets verdeeld over 10 proeflocaties. Na deze testen hebben zo’n 400 medewerkers feedback gegeven over de nieuwe kleding.

Met deze nieuwe inzichten heeft de organisatie de kleding opnieuw aangepast en weer laten testen. Uit deze laatste test is gebleken dat 87% vond dat er voldoende bewegingsruimte was. Van de ondervraagden was 73% van mening dat de stof zorgde voor een comfortabele temperatuur. Ook bleek het wassen van de kleding eenvoudig en strijken overbodig.

Nu is het kledingpakket eindelijk af, maar ook dit moet eerst getest worden. Op dit moment zijn de medewerkers in het ziekenhuis van Derby daar druk mee bezig. De aankomende weken zullen de 9.000 ziekenhuismedewerkers gaan ervaren hoe het is om hierin te werken. De verwachting is dat de kleding daarna landelijk uitgerold gaat worden.

 

Gekleurd kledingpakket is interessant experiment

Ik ben heel benieuwd hoe dit experiment gaat uitpakken. Het klinkt als een goed initiatief waarmee meerdere problemen in één keer worden aangepakt. De herkenbaarheid van ziekenhuispersoneel is in veel landen een probleem. We zijn inmiddels gewend dat we niet meteen weten wie waarover gaat, maar dat is met gekleurde kleding eenvoudig op te lossen. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid en kostenbesparing vind ik dit een goed plan.

Ik voorzie alleen wel problemen bij een uniseks pasvorm. Dit klinkt allemaal heel inclusief, maar in de praktijk hebben mannen en vrouwen gewoon een ander lichaam en daarom een andere pasvorm nodig. Maar afgezien daarvan, denk ik dat het Britse plan een goed voorbeeld kan zijn voor andere landen. Wellicht dat het in Nederland ook goed zal werken?

Wat vind jij van het idee van een landelijk ziekenhuiskledingpakket?

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan mijn boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge