Differin gel, deel 4 (afsluiting)

Inmiddels gebruik ik alweer een half jaar de Differin gel tegen mijn acne problemen. In het eerste artikel konden jullie meer lezen over dit medicijn, de werkzame stof en welke producten ik er naast heb gebruikt. In mei vertelde ik jullie vervolgens welke nadelen ik heb ervaren en een maand later liet ik zien hoe snel mijn huid was verbeterd.

En tussen het laatste artikel in juni en nu is er een hoop gebeurd. Vandaag neem ik jullie mee in de ‘ soap’ rondom mijn huid, want zo kan ik het inmiddels wel noemen…

 

Juni: zon en puistjes

In juni kwamen de eerste zonnestralen tevoorschijn en ik was meteen alert. Mijn huisarts had mij gewaarschuwd voor de negatieve effecten die de zon op mijn huid zal hebben. En ja, dat heb ik geweten. Ik smeerde mijn huid trouw in met zonnebrand crème maar het ging al snel irriteren. De puistjes werden zelfs erger en het leek wel alsof ik de Differin gel al die weken voor niets had aangebracht. Op onderstaande foto’s kun je zien hoe mijn huid in juni veranderden.

 

 

Juli: rust in hoofd en huid

In de maand juli brak de zomerperiode officieel aan en werd het langzaam rustiger op mijn werk. Dit had meteen effect op mijn acne. Ook zat ik wat minder in de zon en leek mijn huid te zijn gewend aan de zomer. Ja, dit ging heel goed. Ik kreeg inmiddels weer een beetje vertrouwen in het medicijn en de hoop kwam terug. Zou ik dan misschien toch ooit van deze huidproblemen af komen?

 

Augustus: hallo ontstekingen

Mijn acne leek rustiger te zijn geworden en ik ging testen of de pil nu ook effect had op mijn huid. Ik was inmiddels een aantal maanden gestopt met de anticonceptie pil en benieuwd of ik dit ooit weer zou kunnen gebruiken zonder problemen. En al na een week kwamen de ontstekingen weer tevoorschijn. De kleine rode vlekjes werden bulten en deden zoals van ouds weer pijn. Opnieuw stond ik iedere ochtend op met de vraag hoe ik die dag mijzelf toonbaar kon maken. Hoe erg waren de ontstekingen en hoeveel foundation kon deze rode plekken verbergen?

Al snel besloot ik opnieuw te stoppen met de pil en zoals verwacht werd mijn huid weer rustiger. En nu wist ik het zeker: de anticonceptie pil is de boosdoener van mijn acne. Had ik dit nu maar eerder geweten…

Ik? Kanker?

Eind augustus adviseerde mijn huisarts mij om een spiraal te laten zetten als anticonceptie middel. In de Mirena spiraal zouden zeer weinig hormonen aanwezig zijn en daarom leek het mij een goed alternatief voor de pil. En je kunt het zelfs 5 jaar laten zitten. Top!

Vol goede moed maakte ik een afspraak bij mijn huisarts om de spiraal te laten zetten. Helaas liep dit wat anders dan dat ik mij had voorgesteld. De arts wilde op het laatste moment de spiraal niet zetten want ‘ het zag er raar uit’. Je kunt je voorstellen dat ik compleet in shock was toen ik dit te horen kreeg. Ik lag op de bank bij de arts en in een paar seconden schoten allemaal enge scenario’s door mijn hoofd. Zou ik ziek zijn daar? Kanker of iets anders?

De arts wilde het testen en terwijl de test werd afgenomen (dames, jullie weten wat ik bedoel..) ging ik door al deze enge gedachten hyperventileren. Toen ik wilde gaan staan werd alles mij teveel en viel ik bijna flauw. Na een paar slokken water kon ik mijn voeten weer stabiel op de grond zetten en ging het langzaam beter met mij. Ik keek naar de grond en begon mij af te vragen hoe ik in vredesnaam na het laten zetten van een spiraal überhaupt op hoge pumps had willen lopen…Maar dat even ter zijde.

De arts vertelde mij wat er precies afweek en deelde mij mede dat ze dit niet eerder had gezien. En dus ging ik getest worden…..op baarmoederhalskanker.

September: dus ik heb levenslang?

Twee slopende weken gingen voorbij en toen bleek de uitslag mee te vallen. Nee, ik had geen kanker. Wat was dit een enorme opluchting! Ik mocht een spiraal laten plaatsen en kreeg een kalmerend middel om te voorkomen dat ik opnieuw bijna flauw zou vallen.

Begin september kon ik de spiraal dan eindelijk laten zetten en ik was er blij mee. Het kon met een lage dosis hormonen toch nooit zo erg worden als met het gebruik van de pil? En heel even leek het goed te gaan. Maar na een week ontstonden er opnieuw ontstekingen rondom mijn haaklijn. Mijn huid begon opnieuw pijn te doen en ik besefte mij dat dit probleem niet zomaar opgelost kan worden. Bij vrouwelijke anticonceptie middelen heb je nu eenmaal te maken met hormonen en daar kan ik dus slecht tegen.

In overleg met mijn huisarts is uiteindelijk besloten om de Differin gel chronisch te blijven gebruiken.  Het houd de ergste puistjes in bedwang en voorkomt de pijn die hierbij komt kijken. En vooral het laatste is voor mij belangrijk. Ik heb al jaren regelmatig pijn aan mijn gezicht en wil dat dit stopt.

 

Conclusie

Dus inmiddels breng ik alweer een half jaar iedere avond de Differin gel aan op mijn acne. En dat zal voorlopig ook niet veranderen. Ik heb aanleg voor puistjes en zal hiermee moeten leven. En de Differin gel helpt mij daar goed bij.

Als ik terug kijk op wat deze gel heeft gedaan voor mijn huid dan kan ik niet anders concluderen dan dat het een fijn middel is. Het remt ontstekingen, droogt de huid maar een klein beetje uit en is makkelijk in gebruik.

Ik hoop dat met deze 4-delige artikelen reeks mensen met een soortgelijk probleem kan helpen. Wil je meer weten over deze gel? Lees dan ook deel 12 en 3. En laat je vooral goed adviseren door je huisarts.*

 

Groetjes,

Aileen

* Ik schrijf dit artikel niet om het medicijn te promoten maar om anderen met een soortgelijk probleem van informatie te voorzien. Meer informatie over het doel van dit artikel kun je in het eerste deel van de Differin-reeks lezen.

7 reacties

 1. Ik begrijp en waardeer je verhaal maar aanleg voor puistjes?! Meid er zijn zulke mooie natuurlijke verklaringen en methodes om acne te minderen. Speur mijn website eens door hierop. Succes. Lfs Tamara

  • Beste Tamara,
   Bedankt voor je reactie en tip. Ik heb even een kijkje genomen op je website en begrijp je verklaringen. Echter, acne is een probleem dat bij mij in de familie vaker in hevige mate voorkomt. Vandaar de aanleg.

   Groetjes,
   Aileen

 2. Hallo Aileen, beetje late reactie, maar ik hoop google de op Differin en zo kwam ik op jouw site. Als een wat oudere gebruikster denk ik dat ik mogelijk nog wat kan toevoegen aan je verhaal en misschien bij sommige nieuwe gebruikers wat zorgen over bijwerkingen kan verminderen. Ik ben zelf 44 jaar oud en gebruik Differin nu zo’n 7 jaar. Ik herken de problemen die jij beschrijft, maar bij mij is de huid er mettertijd aan gewend geraakt (geen roodheid, droogt minder uit) en inmiddels gebruik ik er alleen in de winter nog een vette nachtcreme overheen. Ik heb goede ervaringen met Nutrix van Lancome, in tegenstelling tot wat je verwacht van dat merk ook zeer betaalbaar en bovendien zuinig in gebruik. In de zeer incidentele gevallen dat nog eens een puistje de kop opsteekt, gebruik ik plaatselijk benzoylperoxide (zonder recept verkrijgbaar bij apotheek) en het plekje verdwijnt binnen één a twee nachten. Toen ik begon met Differin baarde die droogheid me wat zorgen en ik vreesde dan ook dat ik de gel met het ouder worden niet zou kunnen blijven gebruiken. Maar het tegendeel is waar. Door het peelende effect (vermoed ik?) nog steeds geen rimpels, ook kleine pigmentvlekken zijn verdwenen of verminderd. Bij zonneschijn gebruik ik een sunblock en loop gewoon door de zon. Voor mij is het een geweldig middel, dat ik rustig nog jaren dagelijks durf te blijven gebruiken. Maar in het begin had ik zeker mijn twijfels.

  • Beste Ilse,
   Bedankt voor je uitgebreide reactie en tips. Ik gebruik het middel nu bijna een jaar en merk dat mijn huid er ook steeds beter tegen kan. Binnenkort zal ik een update artikel schrijven waarin ik laat zien hoe mijn huid is opgeknapt. Ik ben er ook nog steeds erg blij mee 🙂

 3. Hi Aileen,
  Ik kwam op jouw website terecht na wat googlen op Adapaleen/Differin gel en had wat vraagjes. Ik ga nu ook beginnen met deze crème en ben erg benieuwd (omdat ik net als jou ook ga stoppen met de pil) welke pil jij voorheen gebruikte en of je veel last hebt gehad van het ”ontpillen” zoals ze het zo mooi noemen. 🙂 Ook ben ik benieuwd welke hydraterende crème je het fijnste vond in gebruik. Alvast bedankt voor het reageren!

  • Beste Jill,
   Ik gebruikte voorheen de microgynon 30 als anticonceptiepil. Van het ‘ontpillen’ heb ik weinig gemerkt. Inmiddels gebruik ik de Adapaleen gel alweer ruim een jaar en sinds een klein half jaar ben ik daarnaast ook vitamine B3 gaan slikken. Deze combinatie is voor mij echt perfect. Niet alle puistjes zijn weg maar wel beperkt tot een minimum. Ik zal deze zomer een update schrijven waarin ik vertel welke producten ik graag gebruik en welke ik moet vermijden. Houd de website dus de gaten 🙂

 4. Hoi
  Ik reageer omdat ik
  Sinds een week differin gebruik omdat ik zoveel last heb van onderhuidse ontstekingen. En enorme vette huid , na Googlen kwam ik erachter dat Mn pil microgynon 30 de boosdoener kan zijn. Nu een weekje crème en geen pil meer. Ben benieuwd maar voel me nu al beter en gezicht is rustiger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge