Het personeel van Air India ontvangt momenteel een nieuw uniform. Volgens ontwerper Manish Malhotra is de nieuwe kleding een combinatie van cultuur en tradities met een modern karakter. Ik vind het er erg goed uitzien! In dit artikel laat ik je de oude en nieuwe uniformen zien. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Het oude Air India uniform
Het oude kledingpakket van de stewardessen bestond hoofdzakelijk uit blauwe en rode stoffen met veel versieringen en traditionele details. De kleding oogt wat mij betreft wat oubollig, maar is wel representatief.
Ook de pakken van de piloten zijn netjes, maar niet erg bijzonder.
Dit is het nieuwe uniform van Air India
Het nieuwe uniform is ontworpen door de Indiase couturier Manish Malhotra. De coutureachtergrond zie je ook duidelijk terug in de details. De stewardessen dragen een combinatie van verschillende rode en paarse tinten, gecombineerd met gouden knopen en badges. De ombré-sari’s (de stof die vanuit de schouder gedrapeerd naar beneden valt) en kleurencombinaties zijn een verwijzing naar de Indiase cultuur.
Het vrouwelijke senior personeel draagt een aubergine blazer, wat volgens het persbericht autoriteit moet uitstralen. Voor de junioren is er een fel rode variant, die de jeugdigheid benadrukt.
Naast de kleding ontvangen de stewardessen ook allemaal een tas en pareloorbellen. De schoenen zijn op de foto’s slecht zichtbaar, maar dit zijn blokhakken in zwart en bordeaux. De mannelijke piloten krijgen de standaard zwarte veterschoenen en voor de dames zijn er zwarte laarzen.
Binnenkort zal ook het grondpersoneel, de ingenieurs en het beveiligingspersoneel een nieuw uniform ontvangen.
Gemengde gevoelens over uniformen Air India
Ik vind de nieuwe uniformen er prachtig uitzien. De verschillende kleuren en gouden details zorgen ervoor dat het fris en uniek uitziet. En dat is ook precies wat dit soort uniformen moeten doen: ze moeten onderscheidend en representatief zijn. I love it!
Wat opvalt is het feit dat er op de persfoto’s geen mannelijke stewards te zien zijn. Heeft India Airlines ze niet of wordt er verwacht dat de mannen hetzelfde dragen als de vrouwen? Ook wordt er geen woord geschreven over hoe duurzaam deze kledingstukken zijn. En dat is, op zijn zachtst gezegd, opvallend. We leven in een tijdperk waarin we ons bewust zijn van de impact die we maken op de aarde. Het is bij bedrijfskleding al jaren gebruikelijk om uitleg te geven over waar de stoffen vandaan komen, wat er gebeurt met de oude én de nieuwe kleding als deze wordt afgedankt. Vaak wordt er een goed doel gezocht voor het oude textiel of kiest een bedrijf voor recycling.
‘Duurzaamheid en kwaliteit zijn de hoekstenen van het ontwerp- en productieproces van deze nieuwe uniformen. Alle stoffen en kledingstukken zijn met trots afkomstig uit India en op maat gemaakt.’ Dit is de enige informatie die de luchtvaartmaatschappij geeft over de wijze waarop de kleding is gemaakt. Verder mogen we tasten in het duister.
Dat neemt niet weg dat het eindresultaat er fantastisch uitziet. Nu nog hopen dat dat ook geldt voor het verhaal achter deze kleding.
P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.
Groetjes,
Aileen