Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Wanneer je een colbert wilt reinigen, dan word je verwezen naar de stomerij. Voor gemiddeld tien euro kun je hem daar laten stomen. Dan moet je hem wel halen, brengen en voor ieder jasje dit bedrag neertellen. De kosten kunnen daardoor best oplopen. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren om ervoor te zorgen dat je colbert netjes blijft. 

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Beter voorkomen dan genezen

Voordat ik inga op de mogelijkheden om een colbert te reinigen wil ik benadrukken dat er ook manieren zijn om vlekken en nare geurtjes te voorkomen. Vooral transpiratiegeuren kun je met de juiste producten eenvoudig voorkomen.

Deodorant

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Het ligt erg voor de hand, maar toch wil ik het belang van deodorant benadrukken. Let bij de keuze van een deodorant op de hoogte van de werkzame stof, perspirant. Ik gebruik al jaren de Lady Speedstick, die trouwens ook verkrijgbaar is voor heren. Met een perspirant van 15 tot 19% ligt dit percentage een stuk hoger dan die van vele andere deodorant sticks. Ik heb gemerkt dat deze daarom erg goed werkt tegen transpiratie en de bijbehorende geur.

Odorex Extra Dry Lotion

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Een zeer effectieve manier om transpiratie te voorkomen is door het (tijdelijk) te laten stoppen. En dat is precies wat Odorex Extra Dry Lotion doet. Ik heb dit middel in een aantal keren gebruikt en het werkt geweldig goed. Even op de oksels deppen voor het slapen gaan, de volgende ochtend afspoelen klaar ben je. 

Okselpads

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Als je het gevoel hebt dat bovenstaande middelen niet voldoende zijn, dan kun je altijd nog gebruik maken van okselpads. Dit zijn een soort inlegkruisjes die je in oksels van je colbert plakt. Ik heb hier wisselende ervaringen mee. Bij sommige stoffen plakt het beter dan bij andere. Maar het is altijd handig om uit te proberen.

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Laten we het nu maar eens hebben over het daadwerkelijk reinigen van je colbert. Vanzelfsprekend kun je dit laten doen bij een stomerij. Maar er zijn ook manieren om dit zelf thuis te doen.

Wassen

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Menig kledingverkoper zal het mij niet in dank afnemen dat ik dit zeg, maar ik was mijn colbertjes meestal gewoon in de wasmachine. Dit doe ik met een wol programma en speciaal wasmiddel dat is gemaakt voor delicate stoffen. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan. Maar het is en blijft een risico. Sommige stoffen kunnen krimpen en zeker bij colbertjes met een voering kan dit vervelend uitpakken. Het is namelijk mogelijk dat de bovenstof heviger krimpt dan de voering. En dan ziet het er niet zo mooi meer uit. 

Verfrissende sprays

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Mocht je colbert niet vies zijn maar alleen onaangenaam ruiken, dan kun je een verfrissende spray gebruiken. Dit is een tijdelijke oplossing omdat het de geur maskeert. Ik gebruik zelf geen verfrissende spray omdat ik bang ben dat dit vreemd gaat ruiken in combinatie met mijn parfum. Als je geen gebruik maakt van parfum, dan is het wel een goede en snelle manier om je colbert op te frissen. 

Thuis stomen

Colbert reinigen: hoe doe je dat?

Ten slotte kun je ook een stoommachine kopen voor thuis. Let wel op dat hij speciaal gemaakt is om te stomen. De stoomfunctie bij strijkijzers is vaak matig en niet geschikt voor het reinigen van een colbert. 

Nog meer tips

 • Ga je fietsend naar je werk? Vouw je colbert netjes op en neem hem mee in een tasje. Zo weet je zeker dat je niet aankomt met een bezweet colbertje op het werk.
 • Laat je colbert aan het einde van de dag even aan een haakje apart hangen om hem een nachtje te laten ‘drogen’. Het is belangrijk dat de stof de tijd en ruimte krijgt om te ademen. 
 • Bang voor zichtbare transpiratieplekken? Kies dan voor een colbert dat gemaakt is van een wat dikkere stof en/of met een print. Hierbij is de kans kleiner dat je dit gaat zien.

Hoe houden jullie je colbertjes netjes en fris? Als je tips en adviezen hebt, laat ze dan hier onder achter. 

Groetjes,

Aileen

7 reacties

 1. Bedankt voor je artikel! Het wolwasprogramma ga ik zeker proberen. Ik heb ook net het ‘Wasmiddel toevoeging nare geurtjes (sportkleding)’ van HG aangeschaft, dit is bedoeld voor kwetsbare kleding dus ik ga het zeker ook testen op een colbertje.

 2. Beste Aileen,
  Ik was ook alles zelf, ook als je het volgens het etiket moet stomen. Bij echt kwetsbare stoffen zet ik de machine op 0 graden. En als wasmiddel gebruik ik (goedkope) shampoo. Ik kreeg die tip van een vrouw die in een stomerij werkt.

  • Beste Lieke,
   Wat een goeie tip! Helaas kan mijn wasmachine niet op 0 graden. Als ik ooit een nieuwe ga kopen dan zal ik daar wel op gaan letten. En shampoo als wasmiddel ga ik ook eens proberen. Thanks voor de tips!

 3. Ik ga het ook proberen. Dank.
  Ik denk overigens niet dat Lieke 0 graden bedoelt. Eerder stand 0. Dat zal gewoon kamertemperatuur zijn. 0 graden zou betekenen dat de wasmachine moet koelen (oh oh, wat ben ik een wijsneus ;))
  De shampoo kan ik ook wel eens proberen.

  • Tja, ik heb eigenlijk geen idee of er wasmachines zijn die op 0 graden kunnen wassen. Maar ik heb het zelf ook nog nooit gezien. Voor zover ik weet is 30 graden het minimum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge