Geen jeans en T-shirts meer voor Pakistaanse docenten

In Nederland kennen we het onderwijs als een omgeving waar men zich over het algemeen casual kleedt. Er is namelijk geen strikte dresscode. Kun je je voorstellen dat het ministerie van Onderwijs ineens een dresscode gaat invoeren? Het gebeurde recent in Pakistan. En daar is niet iedereen blij mee….

Geen jeans en T-shirts meer voor Pakistaanse docenten
Foto: Pexels via Pixabay

Geen jeans en T-shirts meer voor Pakistaanse docenten

Het Pakistaanse Federale Directoraat van Onderwijs stuurde op zes september jl. een brief naar de directeuren van alle (hoge) scholen. Hierin staat dat de medewerkers in het onderwijs geen jeans en T-shirts meer mogen dragen. Vrouwen mogen ook geen panty’s of feestelijke jurken tijdens vergaderingen of bijeenkomsten dragen. Deze regels gelden niet alleen voor de docenten, maar voor al het personeel binnen het onderwijs. Daarnaast worden er ook eisen gesteld aan uiterlijke verzorging. Zo moeten haren en nagels netjes geknipt zijn, baarden getrimd en dient men gebruik te maken van parfum. 

Wat moeten docenten dan dragen? Nou, daar is ook over nagedacht. Als eerste zouden alle docenten een speciale ‘docentenjas’ moeten dragen. Wat dat exact inhoudt, daar wordt verder niet op ingegaan. Voor zowel de mannelijke als vrouwelijke medewerkers wordt de salwar kameez aangeraden. Deze traditionele kledingset bestaat uit een lang overhemd en een wijde broek tot aan de enkels. Vrouwelijke docenten wordt daarnaast geadviseerd om een sjaal of hijab te dragen. De heren dienen naast de salwar kameez een stropdas te dragen. In koude periodes mogen zij ook een vest dragen.

Geen jeans en T-shirts meer voor Pakistaanse docenten
Voorbeelden van salwar kameez | Foto’s: Shazaf Zafar via Unsplash

Pakistaanse docenten hebben gemengde gevoelens

In Pakistan wordt gemengd gereageerd. Aan de ene kant zijn er mensen die de dresscode als een beperking van vrijheid zien. Er wordt zelfs gesproken over schending van mensenrechten. Dezelfde groep vraagt zich af of de overheid geen andere thema’s kan bedenken om zich bezig mee te houden. 

Aan de andere kant zijn er Pakistanen die de dresscode juist als een vooruitgang zien. Zij vinden dat de regels in meerdere sectoren ingevoerd zou moeten worden. Sommigen gaan zelfs een stap verder en vinden dat de hijab door heel het land verplicht zou moeten worden. En dat is precies waar de tegenstanders bang voor zijn. In december 2020 kregen overheidsmedewerkers namelijk dezelfde regels opgelegd. 

Ik begrijp beide standpunten. Aan de ene kant is een dresscode een beperking van vrijheid. Zeker in deze tijd waarin casual kleding populair is, voelt een verbod op spijkerbroeken en T-shirts als een strenge regel. Aan de andere kant hebben medewerkers in het onderwijs een voorbeeldfunctie. Er zijn zoveel scholen zijn waarbij leerlingen een uniform moeten dragen. Waarom zouden de docenten dan geen dresscode kunnen hebben? 

Wat vinden jullie hiervan? Ben je voor of tegen een dresscode voor docenten?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge