Het verschil tussen een normale en een Amerikaanse overall

Wanneer je op zoek gaat naar een overall, zul je al snel ontdekken dat er talloze benamingen voor zijn. Zo is er een verschil tussen een normale en een Amerikaanse overall. Maar er bestaan ook coveralls, tuinbroeken en speciale overalls voor vrouwen. En elke soort heeft weer verschillende varianten. In dit artikel leg ik je de verschillen uit, zodat je gericht kunt zoeken.

 

Het verschil tussen een normale en een Amerikaanse overall

Laat me allereerst antwoord geven op de vraag wat het verschil is tussen een normale en een Amerikaanse overall.

Het verschil tussen een normale en een Amerikaanse overall
Links: normale overall/coverall | rechts: Amerikaanse overall

De normale variant bedekt je lichaam volledig, dus zowel je armen, benen als je bovenlichaam. Daarom wordt het ook wel een coverall genoemd.

Een Amerikaanse overall bedekt enkel je bovenlichaam en benen. Hij wordt vastgemaakt met twee schouderbanden. Daarom wordt het ook wel een bretelbroek genoemd. Het heeft de uitstraling van een tuinbroek, maar dat hoeft het niet te zijn. Een tuinbroek is gemaakt voor mensen die werken in de natuur, terwijl de Amerikaanse overall in andere situaties gedragen kan worden. Later in dit artikel zal ik uitleggen hoe je deze twee kunt onderscheiden.

 

Coveralls en overalls 

Wil je jezelf tijdens het werk optimaal beschermen? Dan kun je het beste een overall, ofwel coverall, dragen. Er bestaan verschillende soorten.

 

Genormeerde overalls

Wanneer je met gevaarlijke stoffen of hete materialen werkt, moet je een genormeerde overall dragen. Zo bestaan er vlamvertragende overalls die je beschermen tegen vuur, vonken en spetters van heet metaal. Als je werkzaam bent in een omgeving waar explosiegevaar is, is het dragen van een antistatische overall verplicht.

Het verschil tussen een normale en een Amerikaanse overall
Multinorm overall

Tegenwoordig wordt er steeds meer kleding verkocht die voldoet aan meerdere normeringen, zoals de multinorm overall. Bovenstaande winteroverall is daar een goed voorbeeld van. Hij is geschikt voor lage temperaturen, vlamvertragend, antistatisch en voldoet ook aan de lasnorm.

 

Wegwerp overall

Wegwerp overall
Wegwerp Overall

De wegwerpoverall is erg populair. Hij wordt gebruikt door professionals die bijvoorbeeld asbest moeten verwijderen. Voor goede bescherming moeten zij natuurlijk ook persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en stofmaskers dragen. Bij consumenten is de wegwerpoverall populair tijdens verbouwingen of wanneer er geschilderd wordt. In tegenstelling tot de andere overalls in dit artikel draag je het wegwerpmodel over je kleding heen.

winteroverall

winteroverall
Winteroverall

Voor wie in zeer koude omstandigheden moet werken, is er een winteroverall. Deze zijn wat dikker omdat ze gevoerd zijn. Het voordeel is dat ze waterafstotend en winddicht zijn. Het lijkt qua uitstraling een beetje op een skipak.

 

Dames overall

Dames overall

Sinds een aantal jaren bestaat er een speciale damesoverall. Het bedrijf Covergalls heeft deze ontworpen omdat het voor vrouwen lastig is om naar het toilet te gaan wanneer ze een overall dragen. Aan de achterkant van deze overall zit een speciale rits bij de billen. Hierdoor hoef je de overall niet helemaal uit te trekken tijdens een bezoek aan het toilet.

 

Amerikaanse overalls

Amerikaanse overalls
Amerikaanse overall

De Amerikaanse overall wordt vaak gebruikt in omgevingen waarbij alleen de benen en buik beschermd moeten worden, zoals in de agrarische sector, industrie of de bouw.

 

Tuinbroek

Het verschil tussen een normale en een Amerikaanse overall
Foto: Annie Spratt – Unsplash

De tuinbroek is een van de oudste soorten werkkleding. Hij ontstond in 1844 en werd tijdens de negentiende eeuw vooral gedragen door mijnwerkers en boeren. Ze werden gemaakt van spijkerstof. Tegenwoordig worden ze ook door consumenten gedragen tijdens het klussen of als modieus kledingstuk.

Want naast dat het een praktisch kledingstuk is, is de tuinbroek of overall ook gewoon heerlijk comfortabel.

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, dan help jij mee met het voortbestaan van Prettybusiness. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge