Kan werkkleding je gelukkiger maken op je werk?

Want to read in English? Click here.

Dat kleding mede bepaalt hoe je overkomt op anderen, dat is in meerdere studies aangetoond. De meesten van ons zullen ook beamen dat de kleding die je op het werk draagt invloed heeft op je zelfvertrouwen. Maar hoe zit het met het geluksgevoel? Kan werkkleding je gelukkiger maken op het werk?

Kan werkkleding je gelukkiger maken op je werk?

Onderzoek

Thrive Global deed in samenwerking met The Business of Fashion een onderzoek naar deze vraag. Zij bevroegen 2700 mensen uit 20 landen, waarvan het grootste deel een vrouw was. Hieruit is gebleken dat van de mensen die niet gelukkig zijn op het werk, zo’n 55% ook niet tevreden is over zijn of haar werkkleding. De tevredenheid werd bij dit onderzoek gemeten aan de hand van het antwoord op de vraag of men het gevoel had dat de kleding bij iemands persoonlijkheid past.

Het percentage van 55% is vrij hoog, zeker wanneer je dit gaat vergelijken met de groep gelukkige medewerkers. Van de mensen die wel gelukkig zijn op het werk was slechts 29% niet tevreden over de werkkleding.

Kanttekening

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op respondenten die in verschillende sectoren werken, maar allen op een kantoor. Dit is van belang om deze cijfers goed te kunnen beoordelen.

Wanneer mensen niet gelukkig zijn met hun werkkleding, en zij krijgen dit van hun werkgever, dan kiest de werkgever wat er wordt gedragen. Maar in het onderzoek bepalen de medewerkers zelf hoe zij er uitzien. Waarom zouden deze mensen dan niet wat meer energie stoppen in werkkleding waar ze wel tevreden over zijn?

Is het zo simpel?

Wanneer je naar de vraagstelling van het onderzoek kijkt, namelijk of werkkleding invloed heeft op het geluksgevoel dat we ervaren op het werk, dan zou je bijna denken dat het verband op zichzelf staat. Alsof je kleding direct kan bepalen hoe goed jij je voelt op het werk. Dus als jij meer je best doet om er goed uit te zien, dan zul je je ook beter voelen. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet.

In plaats van de koppeling van buiten (het uiterlijk) naar binnen (hoe we ons voelen) te leggen is het logischer om het andersom te doen. Wanneer we ons niet goed voelen, dan hebben we over het algemeen minder energie. En dus moeten we kiezen waar we onze tijd aan besteden. De kans is groot dat je bij weinig energie er niet voor kiest om een paar minuten langer voor de kast te staan. Waarschijnlijk lig je liever wat langer in je bed. Er zijn mensen zoals Mark Zuckerberg die hier al van te voren op inspelen. Hij vertelde ooit in een interview dat hij iedere dag hetzelfde draagt zodat hij geen energie hoeft te steken in het maken van kledingkeuzes. 

Functie en tijdsgeest

In het geval van Mark Zuckerberg heb je het over een directeur van een bedrijf. Een ondernemer die zelf kan bepalen wat hij draagt. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het niveau qua functie, hoe groter de kans is dat je wordt geacht om je passend te kleden. En dus hoe minder vrijheid je hebt. Aangezien twee derde van de ondervraagden in dit onderzoek een medior-of seniorfunctie bekleedt, kan ik mij zo voorstellen dat dit invloed heeft op de mate van waarin mensen zich gelukkig voelen op het werk.

Wanneer van je wordt verwacht dat jij je passend kleedt, dan is de kans ook groter dat jij het idee hebt dat je niet aan de norm voldoet. Of dat de kleding die men verwacht niet past bij wie jij bent. En daardoor kun je ook het gevoel hebben dat je minder gelukkig bent met wat je draagt op het werk.

Wat men verwacht qua kleding op het werk is sowieso tegenwoordig erg lastig. Zo geeft 83% van de ondervraagden in dit onderzoek aan dat de dresscode in hun organisatie de laatste jaren is versoepeld. Terwijl 62% gelooft in de bekende uitspraak dat je je moet kleden naar de functie die je ambieert in plaats van die je hebt. Een verwarrende uitspraak in tijden waarin dresscodes vervagen en er geen duidelijk alternatief wordt uitgesproken. 

Kleding heeft invloed

Aan de andere kant zal ik zeker niet ontkennen dat kleding, ook wanneer de dresscode onduidelijk is, invloed kan hebben op je geluksgevoel. We weten allemaal hoe het is om iets moois te dragen. Het geeft je een goed gevoel. Je kunt een compliment krijgen waardoor je blij wordt. Maar dit is van korte duur. Wie niet goed in z’n vel zit op het werk, zal geen blijvend goed gevoel krijgen wanneer de kleding verandert. Daarvoor moet je toch echt aan de binnenkant zijn.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge