Kerstborrel outfit @ work

Hoofdstuk Sinterklaas is inmiddels voorbij en nu breekt officieel de kerst tijd aan. Naast gestreste collega’s (want: einde jaarsbeoordeling), deadlines en andere ongemakken is er ook nog de kerstborrel. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen en een min-of-meer verplichte gelegenheid. Hoe ga je hiermee om? Wat trek je aan? Wat zijn de do’s en dont’s?

 

 

Onderzoek de bedrijfscultuur

Wat je het beste kunt aantrekken hangt af van de bedrijfscultuur. Ik schreef laatst nog een artikel over hoe je de bedrijfscultuur kunt herkennen en deze kun je hier lezen. Eigenlijk is kleding op een kerstborrel net zo iets als kleding op het werk: de cultuur binnen het bedrijf bepaald min-of-meer wat gebruikelijk is en wat niet.

Er zijn kerstborrels waar de collega’s rond 5 uur direct vanaf hun bureau naar toe lopen. De locatie is dan intern en dit maakt de keuze voor een outfit meteen ook erg makkelijk. Vaak wordt er dan geen extra aandacht  geschonken aan de kleding. Op dat moment dragen de medewerkers dus de kleding die zij gedurende de dag aan hebben gehad.

Ook zijn er kerstborrels die buiten het kantoor worden georganiseerd. Er wordt een ruimte gehuurd en soms wordt de avond door middel van entertainment in de vorm van bijvoorbeeld een muziek optreden verzorgd. Nu is het toch echt een apart verhaal. Opnieuw hangt de dresscode af van de bedrijfscultuur maar vaak kleden collega’s zich dan wel iets feestelijker dan op de maandagochtend.

 

Bepaal de outfit

Als er wordt verwacht dat je netjes gekleed gaat dan is het raadzaam om even kritisch  voor je kledingkast te gaan staan. Om je een beetje op weg te helpen volgen hier enkele do’s en dont’s.

 

Do’s

  1. Trek iets aan wat net iets feestelijker is dan wat je normaal op het werk draagt. Op die manier laat je zien dat je hebt nagedacht over je kleding en toon je respect naar de organisator van de borrel.
  2. Ben je bang dat je complete kerst outfit over de top is? Probeer dan door middel van details en accessoires je outfit een feestelijke uitstraling te geven. Vrouwen kunnen dit doen met een paar elegante hakken,  bijzondere oorbellen of een opvallende ketting. Qua make-up is de combinatie van een zwarte eyeliner met mascara en donker rode lippenstift  vaak goede combinatie. Mannen kunnen net iets nettere schoenen aantrekken of een stropdas dragen in een effen donker rode of groene kleur.
  3. Probeer qua kleuren dichtbij je dagelijkse outfit te blijven. Draag je veel zwart? Kies dan ook voor zwart en voeg een feestelijke accessoire toe zoals hier boven staat omschreven.

Dont’s

  1. Trek vooral niets aan wat meer van je huid laat zien dan normaal. Dus geen zeer lage hals, mouwloze shirts en korte rokken. In een enkel geval kan een minimaal opengewerkte rug bij een jurk elegant en feestelijk zijn maar kijk hiermee uit. Zorg in dit geval dat de jurk aan de voorkant bij je hals hoog gesloten is en de rok tot over de knie. Op die manier voorkom je dat het allemaal iets te bloot wordt.
  2. Vind je kerst erg leuk? Sla dan vooral niet door in je kerst enthousiasme door je compleet uit je leven op je outfit. Een wollen trui met een rendier zal thuis ongetwijfeld heel leuk staan bij de open haart maar zorgt op de borrel voor een onprofessionele uitstraling. Ik raad ook aan om die stropdas met kerstbomen thuis te laten. Er zijn genoeg heren die ieder jaar met dezelfde ‘grappige’ stropdas op de borrel verschijnen met als beweegreden dat het een kerstborrel is. Op die manier wordt je voorspelbaar en dit soort tekeningen worden snel als kinderachtig ervaren. Probeer dit te vermijden door je te beperken tot kerstkleuren (lees: groen, bruin en rood) in je outfit.
  3. Vermijd kleding wat niet bij je past en oncomfortabel zit. Niets is zo ongemakkelijk als een collega zien wiebelen op een paar hakken omdat ze er niet op kan staan. Het roept medelijden op en verplaatst de aandacht voor de collega als persoon naar de schoenen. Heb je moeite met hakken maar wil je ze toch graag aan? Lees dan dit artikel.

 

outfit scoren

Je kunt er ook voor kiezen om een speciale kerst outfit te kopen voor de borrel. Maar waar koop je nu die perfecte outfit? Rond kerst hangen de winkels vol met kleding voor de feestdagen. Om te voorkomen dat je eindejaarsbonus meteen op is na het kopen van verschillende (kerst) outfits kun je het beste kleding kopen dat je makkelijk kunt combineren. Denk hierbij aan kleding die je op de borrel chique en zakelijk kunt dragen en waar je tijdens de kerst met familie mee kunt uitpakken. Het beste is als je de outfit ook ingetogen en zakelijk kunt combineren voor een dagelijks werkdag.

Heren

Je kunt ervoor kiezen om met subtiele details er toch een beetje feestelijk uit te zien. Een stropdas met rode accenten is op een doordeweekse dag misschien heel normaal, maar kan tijdens de kerstborrel beter bij de sfeer passen dan een blauwe variant. Het verschil is niet heel groot maar wel bepalend voor je uitstraling.

Wil je er iets netter uit zien? Kies dan voor een gilet met een mooi overhemd en bijpassende stropdas. Deze combinatie ziet er altijd goed uit en ook hier kun je de rode accenten in laten terug komen.

 

 

 Dames

Ook als dame kun je spelen met accenten. Kies bijvoorbeeld voor een feestelijke ketting met glanzende elementen. Combineer deze mooie ketting met je gebruikelijke werk outfit en je zult zien dat jij er zakelijke en toch ook feestelijk uit zult zien.

Heb je haast en echt geen idee hoe jij een beetje kerst kunt toevoegen aan je outfit? Kies dan voor een rood accent door bijvoorbeeld rode lippenstift te dragen.

 

Wat trekken jullie dit jaar aan op de kerstborrel? Ga je bewust op zoek naar een outfit of schenk je hier weinig aandacht aan? Laat het hier onder weten in een comment.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge