Mag je Uggs op het werk verbieden?

Want to read in English? Click here.

”Uggs; ze zouden verboden moeten worden”. Je hebt de zin vast wel eens gehoord. In de zomer zijn het de Crocs, in de winter de Uggs waar men van gruwelt op de werkvloer. Over het algemeen dan. Want er zijn nog steeds mensen met een grote liefde voor deze wollige schoenen. Wat doe je wanneer jij als werkgever Uggs niet representatief vindt en jouw medewerkers denken hier anders over? Mag je Uggs op het werk verbieden? Of is dat slechts een illusie?

Mag je Uggs op het werk verbieden?Foto: Pixabay

Ze zouden verboden moeten worden

Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de Nederlanders de Uggs liever niet ziet op de werkvloer. Dat zijn waarschijnlijk ook de mensen die roepen dat het verboden zou moeten worden. Inclusief mijzelf trouwens, ook ik heb dat wel eens geroepen. Maar verbieden is een groot woord. Bovendien, durf jij hardop te zeggen dat je deze schoenen verbiedt omdat je ze lelijk vindt?

Er is een rechtszaak geweest waarbij dit daadwerkelijk is aangekaart in het kader van een arbeidsconflict. Het ging om een dame die hoofd was van een incassoafdeling. In verband met een reorganisatie ging zij met haar leidinggevende het gesprek aan over de functie als accountmanager. In dit gesprek werd aangegeven dat representativiteit daarbij van belang is en dat deze dame dat niet was. Mede omdat zij Uggs en spijkerbroeken droeg kwam ze niet in aanmerking voor deze functie.

Mag dat?

Het arbeidsconflict ging om meerdere zaken, maar voor dit artikel beperk ik mij tot alleen de Uggs. De kantonrechter oordeelde dat kledingvoorschriften gewoon aangekaart mogen worden en dat je hier eisen aan mag stellen wanneer het om extern gerichte functies gaat. De rechter gaf zelfs aan dat hij begreep dat Uggs niet representatief zijn voor deze functie.

Ik snap de uitspraak van de rechter wel. Als een professionele uitstraling van belang is voor een functie, dan passen Uggs daar niet bij. Zelf zal ik als werkgever er alleen niet voor kiezen om iemand op basis van Uggs en spijkerbroeken te weigeren voor een functie. De kans is namelijk groot dat iemand best bereid is om de kleding aan te passen wanneer dit wordt verwacht. Ik heb zelfs vaak gezien dat mensen het uit zichzelf gaan doen wanneer ze een bepaalde functie ambiëren. Ze krijgen dan door dat een bepaalde uitstraling helpt om die functie te krijgen en gaan zich daar dan naar kleden. En waarom ook eigenlijk niet?

Hoe dan ook, mijn advies zal zijn om de Uggs vooral lekker thuis te dragen. Zelfs nu het steeds meer gaat vriezen. Een stevige leren laars met dikke sokken doet ook wonderen als je het koud hebt ;-).

Groetjes,

Aileen

Bronnen: JongLaan / uitspraken.nl

3 reacties

  1. Ik heb wel eens voorgesteld, te diep decolleté te verbieden op het werk. Nee maar, wat ik toen allemaal over mij heen kreeg. Ik vind er echter minstens zoveel voor te zeggen als voor het verbieden van Uggs. De vraag luidt bij Uggs als bij decolleté: “Wat wil je uitdrukken door je zo te kleden?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge