Men vindt aantrekkelijke vrouw op het werk onbetrouwbaar

Wanneer het gaat om vrouwen en het uiterlijk, dan lijkt het wel eens alsof we het nooit goed kunnen doen. We mogen ons volgens de maatschappij niet ‘verslonzen’, moeten vrouwelijk en aantrekkelijk zijn. Maar ook weer niet té, want dan zijn we sexy. En dat laatste is dan weer niet professioneel.

Nu hebben onderzoekers aan de universiteit van Washington recent onderzocht hoe men aankijkt tegen aantrekkelijke vrouwen op de werkvloer. En dat blijkt niet zo positief te zijn…

Men vindt aantrekkelijke vrouw op het werk onbetrouwbaar
Foto: Pixabay

Oprechtheid en aantrekkelijkheid

Men heeft in deze studie zes verschillende onderzoeken gedaan. In de eerste vier onderzoeken heeft men gekeken naar hoe mensen vrouwen en mannen beoordelen die een ontslag aankondigen. Hieruit bleek dat vrouwen die aantrekkelijk zijn als minder oprecht worden ervaren dan minder aantrekkelijke vrouwen. Factoren zoals de titel of bedrijfstak waarin de vrouw werkte bleken geen invloed te hebben op het oordeel van de respondenten. Men vond een aantrekkelijke vrouw consequent minder betrouwbaar. Bij zowel meer of minder aantrekkelijke mannen was dit niet het geval.

In het vijfde onderzoek heeft men gekeken naar hoe de emotionele toestand van mensen het oordeel over de betrouwbaarheid beïnvloedt. De deelnemers van het onderzoek werd gevraagd om te denken aan een periode in een romantische relatie waarin zij zich veilig voelden. Het ging hierbij tevens om het gevoel dat hun partner trouw en toegewijd was. Dit onderzoek werd ‘seksuele veiligheid’ genoemd.

Opvallend was dat de mensen die zich seksueel veilig voelden geen onderscheid maakten tussen aantrekkelijke of minder aantrekkelijke vrouwen. Beiden beoordeelden zij als even aantrekkelijk.

In het zesde en laatste onderzoek werd er gekeken of de mensen die zich seksueel veilig voelden een aantrekkelijke vrouw eerder zouden ontslaan. Ook in dit geval bleek de mate van fysieke aantrekkelijkheid geen invloed te hebben. Terwijl de deelnemers die zich minder seksueel veilig voelden aantrekkelijke vrouwen wél eerder zouden ontslaan.

Verklaring

De onderzoekers hebben verschillende verklaringen voor deze uitkomsten. Ten eerste gebruikten vrouwen, evolutionair gezien, jarenlang een aantrekkelijk uiterlijk om aan een partner te komen. Daardoor zijn andere vrouwen bang dat hun man wordt afgepakt door een aantrekkelijke vrouw. Ondertussen zijn mannen bang dat aantrekkelijke vrouwen in een relatie ontrouw zouden zijn.

Vanuit sociaal oogpunt denken mensen snel dat aantrekkelijke vrouwen vanwege hun uiterlijk een werkplek hebben gekregen. Zowel vrouwen als mannen kunnen dit als oneerlijk ervaren, aldus de onderzoekers.

”Het is het typische Femme Fatale effect”, zegt Leah Sheppard, assistent professor en hoofdauteur van het onderzoeksrapport Sex Roles. ”Aantrekkelijke vrouwen worden simpelweg niet als geschikt geacht voor traditioneel mannelijke rollen. Het creëert zelfs gevoelens van jaloezie, seksuele onzekerheid en angst bij zowel mannen als vrouwen.”

Volgens Sheppard kunnen we dit ‘Femme Fatale effect’ op de werkvloer verminderen door ons bewust te zijn van de stereotypen die wij gebruiken. Maar dat is juist het probleem, aangezien veel mensen sowieso ontkennen dat zij hier gebruik van maken. Voor wat betreft de aantrekkelijke vrouwen zegt de onderzoekster dat zij zich meer moeten bewijzen. ”Eerlijk of oneerlijk, aantrekkelijke vrouwen moeten nu eenmaal meer hun best doen om vertrouwen van andere mensen te krijgen. Dat wil trouwens niet zeggen dat het niet mogelijk is. Het winnen van vertrouwen duurt alleen wat langer.”

Herkenbaar…

Met de oproep voor erkenning van het probleem slaat Sheppard de spijker op z’n kop. We beoordelen mensen op basis van het uiterlijk en gebruiken hierbij stereotypen. Dat hebben al talloze onderzoeken bewezen. Maar ondertussen zeggen we allemaal dat we het niet doen. Nee, de ander doet dat misschien. Wij sowieso niet. Want wij kijken door het uiterlijk heen. En op die manier houden we de stereotypen en het beoordelen van mensen in stand. Het wordt simpelweg ontkend.

Die ontkenning is sterk, heel sterk. Wanneer ik met mensen over mijn werk praat, dan vertel ik weleens dat ik regelmatig kritiek krijg over mijn artikelen. De wenkbrauwen gaan dan omhoog. Mensen snappen er niets van. Wanneer ik kijk naar de inhoud van de kritiek, dan snap ik het zelf wel. Het grootste percentage van kritiek is afkomstig van mensen die vinden dat de koppeling tussen het uiterlijk en het werk niet bestaat.

Dat uit zich op verschillende manieren:

” Dit is een belachelijk onderzoek /artikel /onderwerp.”

”Alsof mijn uiterlijk bepaalt of ik die baan krijg.”

”Gelukkig heb ik een werkgever / werk ik bij een bedrijf waar niemand let op het uiterlijk.”

Dubbele moraal

Het grootste deel van dit soort opmerkingen krijg ik onder mijn artikelen op LinkedIn. Wanneer ik kijk naar de profielfoto van diegene die dat heeft geschreven, dan moet ik van binnen vaak wel even lachen. De mensen die bovenstaande opmerkingen plaatsen zijn namelijk vaak diegene die keurig netjes met een colbert en das op de foto staan. Glimlachend, perfecte belichting en dito houding. Duidelijk een foto die is gemaakt door een professionele fotograaf. 

Eén keer heb ik een man met zo’n opmerking hierop aangesproken. Ik vroeg hem waarom hij met een das en colbert op de foto stond als hij van mening was dat het uiterlijk niets uitmaakte. Hij grapte terug dat zijn trui in de was zat. Opmerkelijk, want zelfs als je doorvraagt zijn er dus mensen die blijven ontkennen. 

We vinden het duidelijk zo onwenselijk om iemand te beoordelen op het uiterlijk dat het probleem erkennen nog veel erger lijkt. 

Lieve knappe, mooie vrouwen…

Wanneer ik artikelen lees over dit onderzoek, dan ligt de focus vooral op het ‘lot van de aantrekkelijke vrouwen’. Terwijl dit iets is waar je niets aan kan doen. En zoals ik in het begin al schreef kunnen vrouwen het zelden goed doen als het gaat om het uiterlijk op de werkvloer. Ik wil niet te zwartgallig klinken, maar er is altijd wel iemand die vindt dat je er anders uit had moeten zien. 

Wanneer het gaat om natuurlijke schoonheid, dan kun je hier ook over discussiëren. Kenmerken zoals een symmetrisch gezicht en een jonge, frisse uitstraling worden over het algemeen als aantrekkelijk beschouwd. Maar dan nog verschillen de smaken tussen mensen. Ook vindt de ene persoon iemand sneller aantrekkelijk dan de ander. Daarmee wil ik niet zeggen dat het onderzoek van Sheppard nutteloos is.

Laten we het alleen een keertje niet hebben over de rol van vrouwen en de vraag of ze wel of niet aantrekkelijk zijn. Want lieve vrouwen, jullie zijn gewoon verdomd mooie wezens. Het lijkt mij daarom een stuk nuttiger als we eens beginnen met de erkenning van het feit dat het uiterlijk een rol speelt en dat we mensen beoordelen. Dat er stereotypen zijn en we daar in meer of mindere mate allemaal weleens de mist mee ingaan. Want zonder bewustzijn kunnen we dit issue ook niet aanpakken. 

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. Damned if you do and damned if you don’t. Dit illustreert maar weer dat het als vrouw bijzonder moeilijk is om ‘goed’ te doen als het op uiterlijke presentatie aankomt. Voor mannen lijkt dit toch anders te liggen: “Men vond een aantrekkelijke vrouw consequent minder betrouwbaar. Bij zowel meer of minder aantrekkelijke mannen was dit niet het geval.” Bewustwording is volgens mij ook een bijzonder belangrijke stap. Goed dat je dit artikel schrijft!
    Haydée onlangs geplaatst…6 vaak voorkomende onzekerheden in bikini: zo maak je er voor altijd komaf meeMy Profile

  2. Interessant! Heeft u toevallig de bronnen van de verklaringen rondom aantrekkelijkheid? Zou zeer helpend zijn met mijn huidige onderzoek over positieve imitaties tegenover aantrekkelijke gezichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge