Naar huis gestuurd i.v.m. ongepaste werkkleding

Je hoort het wel eens om je heen, dat mensen terug naar huis worden gestuurd omdat ze iets droegen op het werk wat men ongepast vond. En soms komt het ook wel eens in het nieuws. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse lerares die in september naar huis moest omdat ze te sexy gekleed zou zijn. Oké, iemand is naar huis gestuurd i.v.m. ongepaste werkkleding. Maar wat gebeurt er daarna? Hoe effectief is deze maatregel? Waar ligt nu werkelijk het probleem en hoe kun je dat oplossen?

Naar huis gestuurd i.v.m. ongepaste werkkleding

 

Niet verzorgd

Ik sprak recent met een ondernemer over dit fenomeen. Zijn stagiaire was onverzorgd op komen dagen bij een afspraak. Hij droeg geen deodorant, rook niet fris en had ook geen schone kleding aan. De ondernemer had met de stagiaire op de locatie bij de klant afgesproken en zag toen pas hoe hij er uitzag. Er moesten een aantal gesprekken met verschillende mensen worden gevoerd en de ondernemer voelde zich heel ongemakkelijk bij de onverzorgde stagiaire. Na een aantal gesprekken stuurde hij hem naar huis met de mededeling dat je zo niet bij een klant kunt verschijnen. Hij legde hem uit waarom de stagiaire er in zijn ogen onverzorgd uitzag. Vervolgens vertelde de stagiaire hem dat hij de avond daarvoor bij zijn vriendin had geslapen en geen schone kleding of deodorant had meegenomen.

De ondernemer vertelde mij het verhaal met grote ogen en vol ongeloof. Hij begreep niet waarom de stagiaire niet zelf had bedacht dat dit niet gepast zou zijn. Op mijn plaats stond ik ook met grote ogen te luisteren. De stagiaire was dus onverzorgd op komen dagen en heeft de eerste gesprekken gewoon bijgewoond. Maar kennelijk gaf het de ondernemer zo een ongemakkelijk gevoel, dat hij hem na een paar gesprekken pas naar huis stuurde. Ik bedacht mij tijdens het aanhoren van het verhaal dat ik in het geval van de stagiaire de verzorgingsproducten van mijn vriendin had gebruikt. In het kader: beter iets, dan niets.

 

Waar gaat het nu fout?

Laat ik voorop stellen dat ik begrijp dat je een medewerker of stagiaire naar huis stuurt wanneer hij of zij er bijzonder onverzorgd bijloopt. Ik weet niet of ik het zelf snel zou doen, maar ik snap het wel. Je bent het visitekaartje van een bedrijf en om die reden is het belangrijk dat je er verzorgd uitziet.

Toch vind ik dat men in dit soort situaties te snel kijkt naar de kleding of de verzorging van diegene die weg wordt gestuurd. Ook dat is logisch, het is makkelijk om te kijken naar een ander en dan te oordelen of dit wel of niet gepast is. Iemand naar huis sturen is voor de meesten waarschijnlijk wat minder makkelijk. Maar durf jij als werkgever of begeleider ook een stapje verder te gaan en de handen in eigen boezem te steken?

 

Allemaal aannames

Meestal wanneer iemand naar huis wordt gestuurd wordt er gezegd ‘dat je toch zelf kunt bedenken dat dit niet kan’. En daar gaat het nu juist mis. We hebben het hier over normen en waarden. Natuurlijk, de meeste mensen vinden het normaal om deodorant te gebruiken en met schone kleding op het werk te verschijnen. Maar hoe je het ook bekijkt, dit is een aanname. Ik ken zelf bijvoorbeeld mensen die geen deodorant gebruiken en nog meer mensen die een overhemd met gemak twee dagen achter elkaar dragen. Zelf zeggen deze mensen dat ze niet ruiken en er representatief uitzien. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar soms ruiken mensen zichzelf niet of zijn ze er gewoon niet zo mee bezig.

Om die reden vind ik dat je als werkgever of begeleider dan ook eerst naar jezelf mag kijken. En dan heb ik het niet over jouw uiterlijk, maar wat je zelf hebt gecommuniceerd over dit onderwerp. Ik weet dat veel bedrijven geen kledingvoorschriften hebben, zeker niet wanneer het eenmanszaken zijn die af en toe een stagiaire aannemen. Het is een onderwerp waar mensen het vaak liever niet over hebben of men gaat er van uit ‘dat iedereen zichzelf prima kan kleden’. Natuurlijk, dat kan. Maar is dat stiekem niet een beetje arrogant? Om er van uit te gaan dat iedereen dezelfde normen en waarden hanteert als jij? En om vervolgens mensen naar huis te sturen wanneer deze niet overeen komen met die van jou?

Ik zou zeggen, zie kledingvoorschriften als een onderdeel van je bedrijf. Het is eigenlijk een stukje risicomanagement. De kans dat mensen zich niet representatief kleden volgens jouw beeld is misschien klein, maar de moeite die je kunt doen om het te voorkomen ook. Ieder bedrijf heeft regels, dus waarom zou je niet een paar punten hier in opnemen rondom uiterlijke presentatie? Als je eenmalig duidelijk bent over wat wel en niet is gewenst, dan is de kans meteen stuk kleiner dat jij mensen naar huis moet sturen. Ze zijn zich door de regels namelijk vroegtijdig bewust van wat er wel of niet gewenst is op de werkvloer. Dat is bevordelijk voor de samenwerking, het scheelt je als werkgever ook meteen tijd en een hoop ongemakkelijke momenten. Want zeg nu zelf, iemand naar huis toe sturen omdat diegene er niet netjes uitzien is toch best ongemakkelijk?

 

Groetjes,

Aileen

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge