Recap 2023 + in 2024 sla ik een andere weg in

Het is alweer bijna 2024 en dus is het tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. Eén van mijn grootste dromen kwam uit, maar aan het einde van het jaar werd er ook een hoofdstuk afgesloten. En aankomend jaar staat er een nieuwe uitdaging op mij te wachten. Ben je benieuwd? In dit artikel vertel ik je er alles over.

In 2023 schreef ik voor Prettybusiness, Fashion United, de regionale kranten van het Mediahuis en Management Support. En ik gaf een presentatie bij mijn voormalige Bestuurskunde opleiding bij de Haagse Hogeschool (foto linksboven).

Column in de krant!

Ik droomde al lang van een column in een krant en deze wens is eindelijk uitgekomen. De afgelopen jaren stond ik een aantal keren in de regionale kranten van het Mediahuis. En aangezien ik daar inmiddels wat contacten had, besloot ik een balletje op te gooien. Ik zei dat ik graag een column wilde verzorgen in de krant. Maar er was geen plaats. Aangezien opgeven niet in mijn aard zit, bleef ik de redactie af en toe een reminder sturen. Tot ik na een jaar mailen plotseling een positief bericht ontving. De columniste die schreef voor de katern Werk en Geld was begin 2023 gestopt waardoor er ruimte kwam voor een nieuwe schrijver.

Ik moest eerst een proef column inleveren zodat de redactie een beeld kreeg van mijn werk. Oh, dat vond ik zo eng. Gelukkig kreeg ik al snel het verlossende woord: ze waren er blij mee en wilde mij graag als nieuwe columniste voor de krant. Binnen enkele dagen stond de fotograaf op de stoep en werd ik door middel van een interview in de krant geïntroduceerd.

 

Blijven schrijven voor de krant 

Het was geweldig leuk en leerzaam om columniste te zijn bij een krant. Dit deed ik naast mijn reguliere artikelen voor Prettybusiness en mijn column voor Management Support. Het was hard werken om iedere week een nieuwe column bij de krant aan te leveren. Helaas kwam er na twee maanden een einde aan het avontuur. De hoofdredactie had op voorhand al aangegeven dat het een tijdelijk project zou zijn. Het thema werkkleding was in hun ogen te beperkt voor een column op lange termijn. Hoewel ik dat erg jammer vond, begreep ik het besluit heel goed. En als dit wel op de lange termijn was doorgegaan, dan had ik mijn andere werk ook anders moeten indelen. 

Na mijn laatste column ontving ik complimenten van lezers vanuit de krant. Sommigen stuurden mij via mijn Prettybusiness mail of op de website zelf een berichtje om te bedanken voor de verhalen. Dit warmde mijn hart. Ook de redactie was tevreden en gaf aan dat ze graag wilde blijven samenwerken. Het was dus geen echte afsluiting, maar een start van iets nieuws. Inmiddels heb ik meerdere artikelen voor de krant geschreven en binnenkort verschijnt er ook weer een groot verhaal in de regionale dagbladen.

 

Hello Fashion United

Vlak na de publicatie van mijn columns kwam ik in gesprek met de hoofdredactrice van Fashion United. Voor diegene die het niet kennen, dit is een internationaal (online) magazine dat zich richt op de modebranche. Ik las hun artikelen al toen ik mode in Amsterdam studeerde, zo’n twintig jaar geleden. Het was dan ook heel bijzonder dat ik tijdens het telefoongesprek te horen kreeg dat de redactie al jaren mijn werk volgt. Dit was, en is nog steeds, een bijzonder groot compliment.

Inmiddels ben ik freelance werkkleding schrijver voor Fashion United. Het afgelopen jaar schreef ik over genderneutrale bedrijfskleding en de revolutie van functionele dames werkkleding. Beide artikelen waren als het eten van een gebakje: het was zo fijn en ik heb er de tijd voor genomen om ervan te genieten. Na bijna tien jaar schrijven over werkkleding is het heerlijk als een platform je de ruimte geeft om de diepte in te gaan.

 

Tot ziens Management Support

Waar er een paar deuren opengingen, gaat er dit jaar ook een deur dicht. Na 2,5 jaar ben ik namelijk gestopt met mijn column bij Management Support. Ik heb hier altijd met veel plezier aan gewerkt maar de spreekwoordelijke rek was er wel een beetje uit. Dit magazine richt zich op secretaresses en management ondersteuners, wat opzich al een niche is. En aangezien mijn columns ook over een zeer specifiek onderwerp gaan, vond ik het steeds lastiger om telkens nieuwe onderwerpen te bedenken. 

Ook bij Management Support vonden ze het tijd voor een nieuwe columnist. Wie dat gaat worden, dat weet ik nog niet. Maar ik verwacht dat ze snel iemand zullen vinden. 

 

Prettybusiness bestaat 10 jaar

Ik heb het tot nu toe vooral gehad over het afgelopen jaar. Maar wist je dat Prettybusiness aankomend jaar haar tienjarig jubileum mag vieren? Als ik er aan denk, dan kan ik het soms amper geloven. Die tijd is voor mijn gevoel voorbij gevlogen.

Nu ben ik naast deze website in september 2019 begonnen met Prettybusiness World. Op deze blog, dat er qua uitstraling precies zo uitziet als de Nederlandse Prettybusiness, staan mijn Engelstalige artikelen. Tot aan januari 2022 heb ik iedere week twee artikelen van Prettybusiness laten vertalen voor Prettybusiness World. Door de pandemie en alle gevolgen daarvan heb ik uiteindelijk besloten om de website op pauze te zetten. Want iedere maand een vertaler inhuren is een duur grapje, zoals je zult begrijpen.

 

In 2024 sla ik een andere weg in

Ondanks de pauze besloot ik de website in de lucht te houden. En nog steeds worden de Engelstalige artikelen dagelijks gelezen. Vooral Amerikanen en Britten kunnen Prettybusiness World waarderen. De afgelopen jaren ontving ik ook af en toe een bericht met het verzoek om ermee door te gaan. En daar ga ik het aankomende jaar gehoor aan geven. Vanaf 1 januari zullen er weer nieuwe artikelen op Prettybusiness World gepubliceerd worden.

Daarnaast heb ik besloten om te stoppen met de Nederlandstalige video’s die ik de afgelopen anderhalf jaar heb gemaakt. Deze plaatste ik op TikTok, Facebook, Instagram. YouTube en soms op Twitter of LinkedIn. Maar ik laat de camera niet helemaal links liggen. Vanaf aankomende maand ga ik namelijk experimenteren met Engelstalige video’s over werkkleding. 

Wie tussen de regels door leest, zal zien dat de focus meer op Engelstalige content komt te liggen. Ik blijf een schrijver uit Nederland en zal dan ook in mijn moedertaal blijven schrijven. Maar mijn ambities gaan verder dan onze landsgrenzen. Hoewel ik nog steeds kamp met de ziekte van Ménière en mijn lichaam daardoor niet altijd in staat is om zo hard te werken als ik zou willen, ga ik het toch doen. Want waarom ook niet? Werkkleding is er altijd en overal, in zoveel soorten beroepen en bij zoveel verschillende mensen. En zoals ik al had aangegeven: opgeven zit niet in mijn aard.

Mocht je op de hoogte willen blijven van Engelstalige artikelen en video’s, dan kun je Prettybusiness World volgen via Facebook en Instagram. Op LinkedIn, X (Twitter) en TikTok zul je zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige content voorbij zien komen. 

 

Groetjes,

Aileen

 

2 reacties

  1. Wat een prachtige ontwikkelingen. Ik wens je heel veel succes en plezier voor 2024 en een goede gezondheid. Ik lees altijd met plezier, vaak ook met verbazing wekelijks je blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge