Waarom jezelf opmaken als je thuis werkt heel nuttig is

Want to read in English? Click here.

Een aantal weken geleden kreeg ik twee foto’s doorgestuurd van een vriendin. Op de ene foto stond ze met een wijd shirt, pyjamabroek en slippers. ‘Outfit of the day,’ stond eronder. Op de andere foto kon het contrast bijna niet groter zijn: zwarte kokerrok, witte blouse, panty en laarzen. ‘In betere tijden,’ had ze erbij gezet. Ik moest erom lachen.

Waarom jezelf opmaken als je thuis werkt heel nuttig is

Jezelf thuis opmaken

Niet veel later spraken we elkaar aan de telefoon. Ze vertelde mij hoe neerslachtig zij zich voelde en dat ze haar make-up al lange tijd niet meer had aangeraakt. Mooi aankleden en opmaken had toch geen zin nu ze thuis werkte, zo was haar gedachte. Naast de incidentele video vergaderingen zou haar mooie voorkomen door niemand worden gezien.

Ik herkende haar gevoel. Het zou zonde zijn om mijn energie en geld te verspillen wanneer ik thuis aan het werk ben. En toch draag ik op deze momenten make-up en adviseerde haar dit ook te doen. Net zoals het aantrekken van ‘normale’ kleding, het dragen van een beha en het kammen van je haren. Ik onderbouwde mijn advies door te zeggen dat het de dag wat meer ritme geeft. 

Een paar dagen later vertelde ze mij dat ze mijn advies had opgevolgd en zich inderdaad beter voelde. Dit gesprek zette mij aan het denken over het effect van make-up wanneer je thuis werkt. Hoe komt het dat je je beter voelt wanneer je gebruik maakt van cosmetica? En waar heeft het nog meer invloed op? Ik ben erin gedoken en heb drie redenen gevonden waarom het volgens onderzoekers en experts slim is om jezelf op te maken als je thuis werkt.

1. Scheiding tussen werk en privé

Zoals ik al benoemde is het hebben van een routine wanneer je vanuit huis werkt belangrijk. Dit zorgt niet alleen voor een ritme op de dag zelf, maar kan ook de scheiding tussen werk en privé maken.

Samantha Boardman, klinisch docent psychiatrie en assistent-psychiater aan het Weill Cornell Medical College in New York, geeft aan dat het uiterlijk hierin een rol speelt: ”Ik adviseer vrouwelijke cliënten die moeite hebben met de scheiding tussen werk en privé om in de ochtend lippenstift op te doen. Het kan helpen om een onderscheid te maken tussen werk en privé door jezelf anders te presenteren.”

2. Productiviteit

Naast de scheiding tussen twee werelden heeft make-up ook invloed op je productiviteit, aldus Boardman. ”Studies hebben aangetoond dat het dragen van make-up tijdens het afnemen van tests kan leiden tot hogere scores. Het is dus logisch dat het dragen van make-up voor sommigen de productiviteit kan verhogen.”

Een interessante uitspraak waar ik meteen wat meer over wilde weten. En jawel, hoe vreemd het in eerste instantie ook klinkt, een onderzoek uit 2017 heeft aangetoond dat vrouwen die make-up dragen beter scoren tijdens tests dan vrouwen die dit niet doen.

Dit heeft niet zozeer met de cosmetica te maken, maar vooral met het feit dat het dragen ervan een positief effect heeft op het zelfbeeld. Als gevolg daarvan voelde de vrouwen zich zelfverzekerder waardoor ze de testen beter uitvoerden. Dit is even een verkorte versie van het onderzoek, ik zal hier later in een apart artikel wat dieper op ingaan.

3. Moment van rust

Naast productiviteit en de scheiding tussen werk en privé is er nog een belangrijk voordeel. Volgens Tara Well, universitair hoofddocent psychologie aan het Barnard College in New York, heeft dit te maken met je zelfbewustzijn. Haar onderzoek en werk met cliënten is gericht op het gebruik van spiegels en reflecties om zelfbewustzijn en emotionele veerkracht op te bouwen.

”Deze crisis is een geweldige kans voor mensen om zichzelf op een nieuwe manieren te confronteren dan voorheen, toen de aandacht altijd naar buiten gericht was. In plaats van te denken: ‘Hoe kijk ik naar andere mensen?’, kun je de aandacht weer bij jezelf brengen. Voor sommigen kan het ritueel van opmaken het perfecte startpunt zijn.”

Het moge duidelijk zijn dat make-up veel meer invloed heeft op je gesteldheid, zelfvertrouwen en productiviteit dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Dus lady’s, waar wacht je nog op?

Groetjes,

Aileen

2 reacties

 1. Wat een interessant artikel.
  Tijdens deze pandemie ben ik van baan gewisseld en waar ik eerst gewoon naar de werkplaats moest omdat ik daar echt aanwezig moest zijn, zat ik nu ineens fulltime thuis.
  Ik heb heel erg gestruggeld met de scheiding maat ook met hoe krijg je het werk gevoel te pakken als je van je bed via ontbijt gelijk aan het werk gaat.
  Ik heb mijn make up echt al 4 maanden minimaal aangeraakt.
  Ik ben nu heel erg bezig met het zoeken van een juist ochtendroutine.
  Ik wandel dus nu in de ochtend een 15 a 30 minuten voor ik aan het werk ga.
  Misschien toch mezelf ook maar weer eens opmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge