Wat maakt een fijne das zo fijn?

Oh, dassen. Wat maken ze mij blij. Ik draag ze sinds anderhalf jaar met regelmaat en iedere keer dat ik ze knoop maken ze mij weer blij. Met als gevolg dat ik in korte tijd een gezellige dassencollectie heb opgebouwd. Of, zoals mijn man zou zeggen: ”Als Aileen ergens van houdt, dan wil ze er graag veel van hebben.”

Inmiddels heb ik 14 dassen, met een waarde van 50 cent tot en met 145 euro per stuk. Daarbij wil ik wel benadrukken dat ik niet alle dassen zelf heb gekocht, maar een deel ook heb gekregen omdat ik ze bijvoorbeeld voor een artikel heb gedragen. De dassen die ik heb gekregen staan met een sterretje (*) aangegeven. Onder iedere foto staat het merk vermeld, inclusief een link naar de winkel waar hij vandaan komt.

In dit artikel ga ik je laten zien welke dassen het zijn en vertel ik wat een fijne das zo fijn maakt.

14 schatjes

Er zijn verschillende redenen om een das te dragen. Het kan bijvoorbeeld een dresscode zijn op het werk, een accessoire om er af en toe extra netjes uit te zien of een modieus item om mee te experimenteren. Voor mij vallen dassen in de laatste categorie. En dat kun je ook wel zien aan mijn collectie.

Wat maakt een fijne das zo fijn?

Anders dan mijn overwegend zwarte en effen kleding, bestaat mijn dassencollectie vooral uit prints en kleuren. Toch passen ze perfect bij mijn garderobe. In iedere das zit namelijk minstens één kleur die ik regelmatig draag. Daardoor is het voor mij een ideaal item om mee te experimenteren. 

Zwart met witte stippels*

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Zwarte das met stippels – Merk: Olymp – Materiaal: zijde – Waarde: € 39,95

Dit zwarte exemplaar is voor mij een bijzondere, het is namelijk mijn eerste das. Ik liet begin 2018 in een artikel zien hoe ik deze toen een week lang als experiment heb gedragen. Het was ook de eerste keer dat ik een das droeg en ik merkte toen al meteen hoe vrolijk het mij maakte.

Ik ben nog steeds erg blij met deze das. Door de combinatie van zwart en wit kan ik hem makkelijk combineren en het stippelpatroon heeft een speelse uitstraling. Het nadeel is alleen dat de witte stippels zijn gaan pluizen. Van een afstand zie je dit niet, maar wel van dichtbij en dat vind ik jammer. Ik denk dat ik binnenkort maar eens met een klein schaartje de pluisjes eraf ga knippen. 

Grijs met een subtiel patroon

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Grijs met een subtiel patroon – Merk: Cavallaro Napoli – Materiaal: zijde – Waarde: € 39,95

Bovenstaande das kocht ik vorig jaar speciaal voor de uitreiking van de Corporate Fashion Award, waar ik jurylid was. Ik zou in de eerste instantie een grijs maatpak dragen met een rode krijtstreep. Voor mijn man kochten we een outfit in dezelfde tinten, waaronder een das van Cavallaro Napoli. Uiteindelijk bleek last minute de leverancier van het pak failliet te zijn en heb ik snel andere kleding moeten regelen. 

Toen we de das kochten, zei ik meteen tegen mijn man dat ik hem daarna ook zelf graag wilde dragen. Inmiddels hangt hij in mijn dassenrek en ik blijf het een prachtig, chique exemplaar vinden. Ik draag hem niet vaak, maar vind het een mooie basis das. En heb je de voering aan de achterkant gezien? Super leuk!

Grijs met beige stippels

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Grijs met een subtiel patroon – Merk: Cavallaro Napoli – Materiaal: zijde en katoen – Waarde: € 10,-

Ik probeer mij in te houden met het kopen van dassen, maar toen ik bovenstaand item tegenkwam bij een Cavallaro samplesale ben ik gezwicht. Eenmaal thuis bleek hij niet heel goed bij mijn garderobe te passen. Ik draag hem eigenlijk alleen in combinatie met bovenstaande broek. Hij is lekker dik en stevig, wat ik fijn vind bij een das. En de stippels zijn niet geweven, maar bedrukt. Daardoor ontstaan er geen pluisjes.

Bruin met een ruitje

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Bruin met een ruitje – Merk: Luxira Trevira – Materiaal: polyester – Waarde: € 0,50

Bovenstaande das heb ik een paar weken geleden gekocht bij de Snuffelmug, een tweedehands winkel in Haarlem. Wij gingen er heen om borden te kopen, maar ik kon het rekje met dassen natuurlijk niet overslaan. Ik moet bekennen dat ik twijfelde bij deze das, want hij is erg breed en bruin. Die kleur heb ik niet veel in mijn kast hangen. Maar mijn man vond dat ik hem toch moest kopen. Want voor 50 cent moest ik het bij twijfel maar gewoon kopen, aldus Danny. Hij draagt zelf trouwens vrijwel nooit dassen, maar ziet ze wel graag bij mij.

Ik heb deze das dus nog niet gedragen omdat ik weinig bruin in mijn kast heb hangen. Maar ik zou hem graag eens met een bruine pantalon willen combineren en die komt er ongetwijfeld ook nog wel. Tot die tijd blijft dit schatje nog even in de kast.

Groen met bloemen*

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Groen met bloemen – Merk: Amidé Hadelin – Materiaal: zijde – prijs: € 125,-

Nu zijn we gekomen bij één van mijn favorieten. Ondanks ik weinig groen in mijn kast heb hangen, ga ik altijd op zoek naar een outfit om deze das mee te combineren. Deze das is stevig, heeft een mooie glans en de rode details in de bloemen passen goed bij mijn haarkleur. Vaak gebruik ik hem als contrasterend accessoire omdat ik van mening ben dat hij door zijn schoonheid wel mag opvallen.

Effen paars*

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Effen paars – Merk: Michaelis – Materiaal: zijde – prijs: € 24,95

Deze paarse variant heb ik ooit gebruikt voor een artikel om te laten zien hoe je er met een das vrouwelijk uit kunt zien. Omdat hij effen is pak ik hem net zoals de grijze das niet zo snel uit de kast. Maar juist door het ontbreken van de print kun je hem wel weer makkelijker combineren wanneer je er nét even iets netter uit wilt zien. 

Paars met bloemen

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Paars met bloemen – Merk: Cavallaro Napoli – Materiaal: zijde – Waarde: € 10,-

Bovenstaande das heb ik samen met de grijze das met de beige stippels gekocht. Het was liefde op het eerste gezicht. De donkerpaarse kleur maakt het een chique item, terwijl de bloemen hem meteen ook weer speels maken. Hij past bovendien perfect bij mijn paarse laarzen. Maar ook deze das heeft weer het nadeel dat de geweven stippen in het midden van de bloemetjes soms gaan pluizen. Gelukkig is dat nu alleen nog het geval aan de achterkant.

Fel rood

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Fel rood – Merk: Luxira Trevira – Materiaal: polyester – Waarde: € 0,50

Deze rode das kocht ik ook bij de tweedehands winkel, samen met de bruine das die ik eerder liet zien. Door mijn felle rode haarkleur kon ik hem niet laten liggen. Als ik mijn haren net gekleurd heb, dan weet ik dat dit heel gaaf staan. Ik heb hem nog niet echt gedragen, maar ook dat komt vast nog een keer.

Paars met witte stippels*

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Paars met witte stippels das – Merk: Amidé Hadelin – Materiaal: zijde – prijs: € 145,-

Bovenstaande das is ook weer een ideaal item om te combineren met mijn paarse laarzen. En opnieuw zijn er stippels in geweven. Ja, ik heb er echt wat mee. Gelukkig pluizen deze stippels niet. Dat komt denk ik mede door de stof, die vrij soepel is en daardoor zijn de stippels wat minder dik erin geweven. Normaal gesproken ben ik niet zo van de dunne dassen omdat ze er dan snel wat goedkoop uitzien, maar deze stof is juist heel chique. Love it!

Blauw met rode paisley print*

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Blauw met rode paisley print – Merk: Michaelis – Materiaal: zijde – prijs: € 39,95

Paisley, in mijn ogen een print die nooit verkeerd is. En opnieuw is rood ideaal vanwege mijn haarkleur en donkerblauw handig omdat ik deze kleur veel in mijn kast heb hangen. 

Donkerblauw met witte bloemen*

Wat maakt een fijne das zo fijn?
Donkerblauw met witte bloemen – Merk: Toffe dassen – Materiaal: katoen – prijs: € 17,95

Deze das is een beetje anders dan de rest. Hij is namelijk gemaakt van katoen. Ik moet er echt een bui voor hebben, er zin in hebben om deze te dragen. Omdat de stof wat mat is, valt hij namelijk wat minder op. En dat is juist wat ik altijd wil met mijn dassen. Aan de andere kant is de bloemenprint en kleurcombinatie wel erg handig om met mijn kleding te combineren. Wanneer ik een subtiele das wil dragen, dan kies ik dus hier voor.

Blauw met rode bloemen*

Blauw met rode bloemen – Merk: Amidé Hadelin – Materiaal: zijde – prijs: € 125,-

Misschien herken je hem. Dit is de blauwe variant van de groene das die je eerder in dit artikel hebt gezien. En ook op deze ben ik enorm verliefd. Het lastige is alleen dat ik deze kleur blauw niet in de kast heb hangen. Om die reden draag ik hem vaak in een vest wanneer ik hem combineer met bijvoorbeeld een navy broek. Door de afstand tussen de kleuren valt het verschil in blauwtinten minder op. 

Blauw Paisley*

Blauw Paisley das – Merk: Greiff – Materiaal: polyester – prijs: € 35,-

Opnieuw een das met een paisley print, dit keer een variant met verschillende blauwtinten. Als je van heel dichtbij kijkt, dan zie je dat de kleur groen er ook subtiel in is verwerkt. Een mooie das die gemaakt is van een stevig materiaal en waar ik vaak complimenten over heb gekregen. Ik denk dat hij voor veel mensen een ideale tussenvorm is: niet te basic, maar ook niet te opvallend.

Donkerblauw met bloemen*

Donkerblauwe das met bloemen – Merk: Amidé Hadelin – Materiaal: zijde – prijs: € 125,-

Als laatste in de rij weer een donkerblauwe das. Deze heeft kleine, groene en rode bloemen wat de uitstraling extra vrouwelijk maakt. Deze das is gemaakt van een zachte, soepele stof. Dat maakt hem erg fijn om te dragen. Wanneer ik hem draag, dan kan ik het ook niet laten om er af en toe even aan te zitten. Ik ben gewoon dol op het materiaal.

Een fijne das

Ten slotte kom ik terug op de vraag waar ik mee begon: Wat maakt een fijne das zo fijn? Dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Voor mij wordt een fijne das gekenmerkt door de volgende punten:

  • Hij bevat kleuren die passen bij mijn garderobe. Dit maakt het makkelijk om te combineren. 
  • Hij bevat een patroon of er zit een duidelijke structuur geweven in de stof. Bij voorkeur een bloemen- of stippelpatroon. Dit zorgt voor een vrouwelijk uitstraling, wat ik belangrijk vind.
  • De stof is soepel. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar de ene stof is de andere niet. Ik heb gemerkt dat een soepele das fijn is om te knopen.
  • De stof straalt luxe uit. Een das is iets wat je meteen ziet, wat opvalt. Daarom vind ik het heel belangrijk dat de stof er mooi uitziet. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan glanzende stof. Ik heb inmiddels gemerkt dat je de prijs van de das over het algemeen wel terugziet in de uitstraling. Een wat goedkopere das is doorgaans van een wat minder luxe stof gemaakt dan een variant uit het hogere segment.

Wat vind jij de mooiste das uit mijn collectie?

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Wat een moeilijke vraag zeg! De meeste vind ik echt prachtig en staan je ook goed. Welke ik niet mooi vind is de Donkerblauw met witte bloemen, deze vind ik op afstand gezien het contrast te licht voor jou.

  2. Die bruine stropdas met ruitje vind ik erg mooi, tevens is ’t nu 2021 en heb je, wellicht, nog meer stropdassen aan je collectie toegevoegd!

    Ik koop (de laatste tijd minder) een stropdas uit de ’tweedehandszaken’; dikwijls vind je er exemplaren uit de jaren ’70 of ’80 en wellicht nog uit vroegere decennia en ik ben geregeld naar zo’n bijzonder exemplaar op zoek, ik koop ook ‘nieuw’ maar minder, nieuwe stropdassen vind ik nooit écht mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge