Wanneer je voor je werk Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) nodig hebt, is het de verantwoordelijkheid van je werkgever om deze te verstrekken. Maar wat nu als die helm, handschoenen of veiligheidsschoenen niet goed passen en je werkgever weigert om de juiste maat te bestellen? In dit artikel bespreek ik dit vraagstuk met Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en auteur van het boek Geen gedoe met personeel.
Waarom een werkgever PBM’s in de verkeerde maat geeft
Laten we eerst even teruggaan naar het probleem. Hoe vreemd het ook klinkt, er zijn werkgevers die weigeren om hun personeel passende beschermingsmiddelen te geven. Ik heb hierover meerdere berichten van vrouwen ontvangen.
Vaak zijn de beschermingsmiddelen te groot omdat de werkgever alleen die ene maat wil aanschaffen die het meest wordt gedragen. Soms worden er meerdere maten ingekocht, maar dan nog kiezen sommige werkgevers alleen voor de meest gangbare maten. Dat klinkt logisch, maar wanneer jouw maat veel kleiner of juist groter is, kan dit een probleem worden. Te grote of te kleine beschermingsmiddelen maken het werk namelijk minder veilig. Als je te grote handschoenen, veiligheidsschoenen of een helm draagt, kunnen deze afvallen of ergens achter blijven haken. Je kunt struikelen, en in sommige gevallen kan je beschermingsmiddel tussen of in een machine terechtkomen. Kortom: dit is heel gevaarlijk.
Werknemers die aangeven dat ze niet de juiste maat hebben ontvangen, worden door sommige werkgevers afgedaan als ‘vervelend’ of ‘lastig’. Ze krijgen te horen dat er geen andere opties zijn, en daarmee wordt het gesprek beëindigd.
In de meeste gevallen zijn er echter wel degelijk kleinere of juiste maten beschikbaar. Een van de dames die ik sprak, vertelde mij dat ze altijd te grote handschoenen op het werk draagt. Haar leidinggevende zei dat er geen kleinere maten bestonden. Toen de handschoenen die altijd werden gedragen tijdelijk niet leverbaar waren, konden de kleinere maten ineens wél besteld worden.
Werkgever weigert PBM’s in de juiste maat te geven: wat nu?
Helaas is er geen jurisprudentie die expliciet stelt dat een werkgever verplicht is om kleding en PBM’s in de juiste maat te verstrekken. Volgens arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers betekent dit echter niet dat werknemers verplicht zijn om in onjuiste beschermingsmiddelen te werken.
“Wanneer PBM’s niet passen, is het de vraag of de werkgever wel of niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Beschermen de middelen voldoende om de werkzaamheden onder veilige omstandigheden uit te voeren?
Als je het gevoel hebt dat je je werk niet veilig kunt uitvoeren, raad ik je aan om dit aan te geven bij je werkgever. Leg uit welke risico’s je loopt wanneer je PBM’s niet goed passen. Geef ook aan dat het de verantwoordelijkheid van de werkgever is om aan de zorgplicht te voldoen. Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt, is de kans groot dat de werkgever verantwoordelijk wordt gesteld voor de tekortkomingen rondom PBM’s. Zeker als jij eerder al hebt aangegeven dat deze niet voldoende veilig zijn.”
PBM’s en ongevallen
Wanneer de werkgever nog steeds weigert om passende PBM’s te verstrekken, adviseert Meijers om dit probleem bij andere partijen te melden.
“Als je werkgever na een gesprek nog steeds niet inziet dat er iets moet veranderen, kun je het verzoek ook nog eens schriftelijk indienen. Krijg je dan nog geen reactie, kaart het probleem dan aan bij de OR.
Mocht dit ook niet helpen, of het bedrijf heeft geen OR, dan kun je overwegen een signaal te geven aan de Arbeidsinspectie. Dit raad ik niet zomaar aan, om verschillende redenen. Ten eerste zal dit de relatie tussen werkgever en werknemer onder druk zetten. Daarnaast is het de vraag of je er iets mee bereikt en of je je doel op een andere manier beter kunt bereiken. Daarom is het verstandig om vooraf juridisch advies in te winnen.”
Vergeet ten slotte niet dat een werkgever niet alleen juridisch, maar ook moreel verantwoordelijk is voor jouw veiligheid. Als deze taak na meerdere gesprekken niet serieus wordt genomen, moet je jezelf afvragen hoe belangrijk het is om voor dit bedrijf te blijven werken. Wil jij jezelf dagelijks in gevaar brengen? Of is het tijd om op zoek te gaan naar een werkgever die jouw veiligheid wél serieus neemt?
Groetjes,
Aileen