Werkgever moet bril van schermwerkers vergoeden

Wie veel achter een computerscherm werkt, kan nog wel eens last krijgen van zijn of haar ogen. Veel mensen kopen daarom op eigen kosten een bril. Maar volgens een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie moet in sommige gevallen de werkgever dit vergoeden. In dit artikel vertel ik je wat de regels zijn én wanneer je hier recht op hebt. 

Werkgever moet bril van schermwerkers vergoeden
Foto: HamZa NOUASRIA – Unsplash

Brillen met corrigerende glazen

De uitspraak komt voort uit een zaak waarin een Roemeense man vond dat zijn werkgever zijn bril moest vergoeden. De oogarts had namelijk vastgesteld dat het gezichtsvermogen van de man achteruit was gegaan door zijn werk. Omdat het ziekenfonds in Roemenië de nieuwe bril met corrigerende glazen niet vergoedde, ging de man naar zijn werkgever. Hij was van mening dat zij de gemaakte kosten van 530 euro moesten betalen. Maar de werkgever weigerde dit.

De man stapte naar de Roemeense rechter. Deze nam vervolgens contact op met het Europese Hof van Justitie. Hij wilde weten of de Europese richtlijnen over beeldschermapparatuur, dat gaat over het recht op correctiemiddelen, ook betrekking heeft op brillen met corrigerende glazen. Dat bleek inderdaad het geval.

 

Werkgever moet bril van schermwerkers vergoeden

Dit betekent dat deze regel eveneens van toepassing is in alle lidstaten van de EU, dus ook in Nederland. Maar volgens Stefaan Van der Jeught, woordvoerder van het Hof, zitten er haken en ogen aan. In dit geval gaat het om het ‘verschaffen of vergoeden van corrigerend materiaal’. Het is dus niet zo dat je een bril kunt kopen en het bonnetje vervolgens bij je werkgever kunt inleveren. Je werkgever kan er namelijk ook zelf voor zorgen dat jij een bril voor op het werk krijgt. 

Het lastige aan brillen is dat ze in veel gevallen ook buiten werktijd worden gedragen. Het is dus de vraag of je de bril echt alleen voor het werk nodig hebt of altijd. Wanneer je de bril sowieso moet aanschaffen, dan kun je de kosten niet zomaar declareren bij je werkgever. Maar wanneer de glazen speciaal zijn gemaakt voor beeldschermwerk, dan wel. In dat geval kun je namelijk je werk niet goed uitoefenen zonder deze bril. 

Wanneer het gaat om de vergoeding van de bril, dan mag dit niet verwerkt worden in de loontoeslag voor belastende arbeidsomstandigheden. Het bedrag moet eenmalig worden vergoed. Of, zoals eerder genoemd, kan de werkgever er ook voor kiezen om het zelf aan te schaffen en het vervolgens aan jou te geven.

 

Dus mocht je een bril nodig hebben voor je werk, ga dan zeker het gesprek aan met je werkgever. Er is een kans dat je dit gewoon vergoed krijgt. 

 

Groetjes,

Aileen 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge