Zo weet je welke oorbellen bij jouw zakelijke stijl passen

Sieraden zijn een geweldige manier om je outfit mee af te maken. Helaas is de keuze zo groot dat je soms door de (glinsterende) bomen het bos niet meer ziet. Hoe weet je bijvoorbeeld welk type oorbellen je het beste kunt dragen op het werk? Ik sprak met Carla van den Puttelaar, imago styliste en eigenaar van het platform KledingenStijladvies.info. Zij geeft consumenten stijladvies en weet dus als geen ander hoe je je werkkleding door middel van sieraden een upgrade kan geven.

 

Carla, waarom zijn juist oorbellen zo’n belangrijk accessoire op de werkvloer?

”Sieraden zijn dé manier om je outfit wat persoonlijker te maken. Oorbellen zijn daarbij mijn favoriet. Ze zitten dichtbij het gezicht waardoor ze daar de aandacht naartoe trekken. Maar niet iedere oorbel past natuurlijk bij iedere kledingstijl. Daarom is het belangrijk dat je weet welk stijltype je bent. Meestal ben je een mix van twee verschillende stijlen, maar overheerst er één stijltype. En wees je ervan bewust dat welke stijl je ook hebt, zeer grote oorbellen niet gepast zijn in een zakelijke omgeving.”

 

Zes verschillende stijltypen

Om een duidelijk onderscheid te maken hanteert van den Puttelaar zes verschillende stijltypen.

 

1. Tijdloos chic

Zo weet je welke oorbellen bij jouw zakelijke stijl passen
Foto: Joeyy LeeUnsplash

”Het Tijdloos chic type houdt van eenvoudige sieraden met een bijzonder detail. Denk daarbij aan parels, diamanten of oorbellen met een gekleurde steen. Ook de klassieke creolen passen goed in dit rijtje. Als alternatief kan er een broche worden gedragen in plaats van oorbellen.”

2. Gamine

Zo weet je welke oorbellen bij jouw zakelijke stijl passen
Foto:  Matheus FerreroUnsplash

”Het Gamine type houdt van een stoere stijl. Denk aan materialen zoals leer, koper, rubber, siliconen, zilver of een ander soort edelmetaal. In plaats van oorbellen kun je ook kiezen voor een brede riem, een groot horloge of leren armbandjes.”

 

3. Casual

casual oorbellen
Foto: Aleksandra BesedinaUnsplash

”Gemak en draagcomfort zijn belangrijk voor het Casual type. Mensen met deze stijl zijn vaak niet zeer uitgesproken, maar houden wel van een bepaalde eigenzinnigheid in hun stijl. Lichte sieraden die je niet voelt hebben vaak de voorkeur, zoals knopjes oorbellen. Kurk is een goed materiaalsoort om te dragen omdat het licht is van gewicht, maar er nét even wat anders uitziet.”

4. Romantisch

Zo weet je welke oorbellen bij jouw zakelijke stijl passen
Photo by Joeyy Lee on Unsplash

”Als er één stijltype is dat dol is op accessoires, dan is dit het Romantische stijltype wel. Pastelkleuren, bloemen en ruffels worden door deze mensen vaak zeer gewaardeerd. Zeker in de zakelijke omgeving is het voor het Romantische type belangrijk om een eigen draai te geven aan formele kleding. Oorbellen met bloemen, kant en geschulpte randen passen hier goed bij. Een alternatief voor de oorbellen zijn broches en grote ringen.”

5. Flamboyant

Zo weet je welke oorbellen bij jouw zakelijke stijl passen
Foto: Linas Drulia – Unsplash

”Het Famboyante stijltype houdt van eigenzinnigheid en extraversie. Daarom voelt zakelijke kleding vaak als een keurslijf dat ver af staat van haar smaak. Voor dit stijltype zijn oorbellen daarom de ideale manier om de persoonlijkheid tot uitdrukking te laten komen. Aparte materialen, vormen en kunstzinnigheid vindt ze leuk. Voor dit persoon zijn accessoires echt een statement.”

6. Sportief

sportieve oorbellen
Foto: Cat HanUnsplash

”Een Sportief type zal niet zo snel oorbellen dragen. Kiest ze daar wel voor, dan is het een klein en bescheiden exemplaar. Het liefste een knopje en zeker geen lange en bewegelijke oorbellen. Natuurlijke materialen zoals hout, kurk en stof hebben de voorkeur.”

 

Mocht je meer willen weten over welk stijltype je bent, op de website van kledingenstijladvies.info kun je hier meer over lezen. Mocht je liever persoonlijk advies willen, via dezelfde website kun je een stijlanalyse boeken bij een styliste zodat je erachter kunt komen hoe je jouw werkkleding kunt personaliseren.

 

Groetjes,

Aileen

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met het platform KledingenStijladvies.info. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge