Invoering van dames werkkleding is geen nieuwsbericht om trots op te zijn

Bouwconcern VolkerWessels heeft sinds vorige week fluorescerende overalls voor hun vrouwelijke medewerkers. En daar is het bedrijf behoorlijk trots op. Ze zeggen hiermee een primeur te hebben in Nederland. Er werd een bericht over geschreven en foto’s gedeeld op LinkedIn. Maar nee, de invoering van dames werkkleding is geen nieuwsbericht om trots op te zijn. Sterker nog, hiermee laat het bedrijf zich van een slechte kant zien…

 

Klappende handjes op LinkedIn vanwege dames werkkleding

Het bedrijf Visser & Smit Hanab, onderdeel van VolkerWessels, plaatste op 16 oktober jl. onderstaand bericht op LinkedIn:

Mijlpaal voor VolkerWessels. Tessa de Ruwe; “Vandaag staan we op de grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden, in echte dames #PBM’s! Deze broeken in damesmaten zijn voor het eerst in ons land. De damesjassen worden doorontwikkeld en zijn straks voor iedereen beschikbaar! Eindelijk kleding zonder te brede schouders en slobberbroeken. En we willen juist graag ook letterlijk de handen uit de mouwen kunnen steken???? De pilot start nu voor 16 dames binnen VolkerWessels. Trots om hier namens Visser & Smit Hanab onderdeel van te mogen uitmaken!”
#safetyfirst #ookditisvolkerwessels #werkenbijvissersmithanab #detoekomstmakers

Invoering van dames werkkleding is geen nieuwsbericht om trots op te zijn
Foto: Visser & Smit Hanab via LinkedIn

Het bericht kon rekenen op veel blauwe duimpjes, hartjes, klappende handjes en het werd meerdere keren opnieuw gedeeld. Ook werden de dames gecomplimenteerd met dat de kleding ‘goed staat’.

Al snel daarna publiceerde Infrasite, een online vakblad voor de grond-, weg- en waterbouw en de bredere infrasector, een artikel over het nieuwsbericht. Journalist Geert van der Klugt corrigeerde hierin de tekst die het bouwbedrijf op LinkedIn had gepubliceerd:

”VolkerWessels is niet het eerste bouw- en infrabedrijf dat met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) voor vrouwen komt. Eind vorig jaar maakte bijvoorbeeld Swietelsky Rail Benelux een lijn met passende veiligheidskleding voor vrouwelijke medewerkers bekend.”

 

Invoering van dames werkkleding is geen nieuwsbericht om trots op te zijn

Laten we eerst even kijken naar VolkerWessels. Dit is een bouwconcern waar, volgens hun eigen website, anno 2023 zo’n 130 ondernemingen onder vallen en 17.000 medewerkers in dienst zijn. Wanneer ik kijk naar de cijfers van 2022 bestond het personeelsbestand dat jaar voor ruim 13% uit vrouwen. Dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland, waar zo’n 10% van de medewerkers in de bouw een vrouw is. Het percentage vrouwen bij VolwerWessels is trouwens al jaren redelijk stabiel. 

Natuurlijk is het makkelijk om ze een pluim te geven. Dat hebben ze zelf ook gedaan met hun post op LinkedIn. Kijk ons eens, wij zorgen ervoor dat onze vrouwelijke medewerkers passende werkkleding hebben. Maar laten we het eens omdraaien. Kijk ons eens, wij hebben de afgelopen jaren onze vrouwelijke medewerkers iedere dag bewust in onveilige kleding laten werken. Want dat is wat er daadwerkelijk aan de hand is.

 

Gevolgen van slechte werkkleding zijn groot

De Ruwe schrijft het zelf: ze hebben al die tijd gewerkt in kleding met te brede schouders en slobberbroeken. Dat klinkt voor de leek wellicht als een detail. Want hoe belangrijk is het nu dat werkkleding aansluit? Heel belangrijk, kan ik je zeggen. Het gaat hier namelijk om de veiligheid van werknemers. Een slobberbroek is niet vervelend maar simpelweg gevaarlijk. Wanneer een broek te groot is, dan kan hij ergens achter blijven haken. En wanneer een vrouw een herenbroek draagt, is de kans groot dat deze op de heupen gaat knellen en bij de taille te ruim is. Naast ergens achter blijven haken is het schuren van de stof op de huid en het moeten optrekken van de broek dus ook nog een thema. 

Inmiddels hebben onderzoeken uitgewezen dat wanneer vrouwen in de techniek heren werkkleding dragen, dit serieuze gevolgen heeft. En dan heb ik het niet alleen over de fysieke veiligheid. Vrouwen die heren werkkleding dragen voelen zich minder productief, minder veilig en ook minder welkom op de werkvloer. Om nog maar te zwijgen over de drempel die er bestaat om te vragen naar passende werkkleding. Menig vrouw krijgt te horen dat ze het maar moeten doen met de kleding en PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) die de werkgever standaard inkoopt. 

 

Vrouwen werkkleding is niet nieuw

Op LinkedIn wordt gedaan alsof VolkerWessels met de invoering van dames werkkleding een primeur te pakken heeft. 

”Deze broeken in damesmaten zijn voor het eerst in ons land. De damesjassen worden doorontwikkeld en zijn straks voor iedereen beschikbaar.”

Ik weet niet ik nu heel hard moet lachen of huilen bij het zien van deze tekst. Het is in ieder geval de grootste onzin. Dames werkkleding is al ruim tien jaar te koop in Nederland. Werkkleding bedrijven zijn al die tijd bezig met de optimalisatie ervan. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale werkbroeken voor zwangere vrouwen. En ja, die zijn al lang getest voordat ze op de markt kwamen. In 2019 heb ik vanuit Prettybusiness daar aan meegewerkt door een oproep te plaatsen voor een bedrijf die deze broeken wilde laten testen. Inmiddels worden ze al lang verkocht. 

Waarom moeten de vrouwen bij VolkerWessels het nu ineens doen met een pilot? Waarom mogen slechts 16 vrouwen deze werkkleding dragen en de rest niet? Wordt er getwijfeld aan het nut van passende werkkleding?

 

Schaamteloos en ondoordacht

Ik vraag mij af of VolkerWessels wel door heeft dat ze met hun huidige werkwijze vrouwen dagelijks in gevaar brengen. En dat ze dat met hun nieuwsbericht eigenlijk gewoon toegeven. Dat een bedrijf met een winst van 260 miljoen euro (cijfers 2022) trots is op het feit dat ze geld en tijd willen investeren in de veiligheid van vrouwelijke medewerkers is simpelweg schaamteloos. Ik hoop voor de vrouwen dat ze goede kleding krijgen en zich prettig voelen tijdens hun werk. Dat is het belangrijkste. Maar ik durf er mijn geld niet op in te zetten. In 2012 had bedrijf nog een eigen vrouwennetwerk, maar die is inmiddels allang gesneuveld. Tijdens een interview met magazine CoBouw kon ook niemand meer vertellen waarom deze groep niet meer bestond. 

In het duurzaamheidsverslag van 2012 werd er, in tegenstelling tot het verslag van 2022, sowieso aandacht geschonken aan de positie van vrouwen binnen de organisatie. Zo wilde VolkerWessels dat meer vrouwen mee zouden doen aan de Management Ontwikkelingsleergang. Het aantal vrouwen die mee deden aan dit programma daalde van 15,8% naar 10% in 2012. Dat vond men geen goede ontwikkeling, zo valt te lezen in het verslag. Men wilde dat dit percentage in 2014 steeg naar 20%. Het verslag van 2022 laat zien dat de instroom van vrouwen binnen de organisatie met 23,5% redelijk in deze lijn valt. Maar bij de Management Ontwikkelingsleergang is het percentage vrouwen inmiddels gedaald naar 5,9%.

Ik hoop dat ze de veiligheid van hun vrouwen iets serieuzer gaan nemen dan de ambitie om ze te laten doorgroeien binnen het bedrijf.

Veiligheid is geen luxe, niet iets om trots op te zijn. Het is de basis, punt. 

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge