Vijf verschillende boorden bij overhemden

Eén van de dingen die veel mensen niet weten over overhemden is dat er best veel verschillende boorden bestaan. De meesten kennen alleen de klassieke boord die je het veelal om je heen ziet. Maar er zijn nog veel meer soorten. Wanneer je dit weet kun je in het vervolg bewuster voor een overhemd kiezen én wordt de keuze op het gebied van overhemden ineens een stuk groter. In dit artikel laat ik jou de 5 meest voorkomende boorden zien én vertel ik jou waar deze voor zijn gemaakt. Ten slotte vertel ik je wat mijn favoriet is én laat ik je zien hoe deze er bij mij uitziet.

Vijf verschillende boorden bij overhemden

Vijf verschillende boorden bij overhemden

Op bovenstaande afbeelding kun je de vijf verschillende boorden zien die ik in dit artikel ga behandelen. Het is meteen duidelijk hoe groot de verschillen zijn.

Kent

Vijf verschillende boorden bij overhemden

De Kent boord, of ook wel English Spread, zie je het meeste om je heen. Zowel in webshops als in fysieke winkels is het aanbod van overhemden met een Kent boord ook het grootste. Je kunt hem zowel casual als zakelijk dragen. Het is een mooie basis boord die altijd goed staat.

Button Down

Vijf verschillende boorden bij overhemden

De button down herken je waarschijnlijk wel. De boord komt zo goed als overeen met de klassieke Kent boord, alleen zit hij aan de punten vast door middel van een knoopje. Ik heb gesproken met verkopers van overhemden en heb begrepen dat dit type overhemd de laatste jaren steeds minder wordt verkocht.

Je hoort hem te dragen zonder stropdas en hij is dan ook gemaakt voor casual gelegenheden. Persoonlijk vind ik de boord mooi, alleen merk ik dat de prints van dit type overhemd vaak een beetje ouderwets zijn. Denk aan veel klassieke ruiten en neutrale kleuren. Dat vind ik persoonlijk jammer.

Button Under

Vijf verschillende boorden bij overhemden

De button under, of wel hidden button, is een overhemd waarbij je de punten van de boord ook kunt vastzetten, alleen nu zitten de knoopjes verstopt onder de boord. Omdat je de knoopjes niet ziet oogt dit type boort nét even wat zakelijker.

Wing

Vijf verschillende boorden bij overhemden

De wing wordt ook wel ‘vadermoordenaar’ boord genoemd. Dit type zie je niet zo vaak voorbij komen. Hij is echt gemaakt voor formele gelegenheden, eventueel in combinatie met een vlinderdas. In de films van James Bond zie je deze boord regelmatig voorbij komen.

Haifisch

Vijf verschillende boorden bij overhemden

Ten slotte mijn favoriet: de haifisch boord. Deze wordt ook wel cut-away genoemd. Dit type zie je vaak voorbij komen bij getailleerde overhemden. De punten van de boord staan wat verder van elkaar vandaan  waardoor er genoeg ruimte is voor een dikkere knoop wanneer je een stropdas draagt.

Outfit Aileen met boord

Op bovenstaande foto zie je hoe ik mijn overhemd (merk: Eterna, maat 43) met haifisch boord draag. Ik vind hem erg fijn omdat het een wat nonchalantere uitstraling geeft. Zeker wanneer je hem een beetje open draagt zie je dat de boord echt naar buiten gaat staan en dat vind ik leuk. En natuurlijk dit printje….ik houd ervan. Dit haifisch overhemd is van het merk Eterna en te koop via HemdvoorHem. Alle andere overhemden die je als voorbeeld in dit artikel ziet kun je ook via deze webshop kopen.

Wat is jouw favoriete boord?

Groetjes,

Aileen

Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HemdvoorHem en bevat een product dat ik heb gekregen. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

5 reacties

  1. De haifisch boord is sinds 2016 erg in de mode! Dit soort boord staat mooi bij veel mensen vind ik. Ergens hoop ik dat de wing binnenkort heel trendy wordt. 😀 Retro glamour weet je wel. 😉

  2. Ik hou van de Peter pan kraagjes… heb je tegenwoordig ook op overhemden en blouses. Maakt heel netjes, vrouwelijk maar toch speels ofzo. Beetje klassiek

  3. Ik draag het liefst klassiek, dat heet een business collar bij mijn online maathemdentent. Doorgaans draag ik een das erbij, en ja oogt supervrouwelijk (als je het goed doet) vind ik, maar ook zonder das staat het altijd keurig netjes. Multifunctioneel!

  4. Ik ga voor de klassieke Kent. Altijd mooi. Tot boven gesloten voor zakelijke meetings. Een twee knoopjes open op casual Friday. Bijvoorbeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge