2018, wat was je leerzaam…


Net zoals velen ben ik ook momenteel aan het terugkijken op het afgelopen jaar. En wat voor een jaar was dat… Er is veel gebeurd. Zoveel, dat ik begin dit jaar besloot om iets minder te gaan schrijven. Ik wist dat er wat dingen aan gingen komen. Hoe zweverig het misschien ook klinkt, ik voelde het ook. En dat klopt, want de laatste maanden zat mijn agenda helemaal vol. En tja, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dus ben ik van zeven artikelen per week naar vijf gegaan, en uiteindelijk van vijf naar drie. Toch heb ik in 2018 naast alles nog zo’n 204 artikelen geschreven. 

In dit artikel vertel ik je alle hoogtepunten, maar ook zeker de dieptepunten van dit jaar. Want net zoals ieder mens heb ik mijn teleurstellingen en tegenslagen gehad. Het zijn zaken die ik niet altijd heb gedeeld, maar wel impact hebben gehad. En waar ik veel van heb geleerd. 

2018, wat was je leerzaam...

 

Hoogtepunten

Corporate Fashion Award

Eén van de belangrijkste hoogtepunten dit jaar was toch wel het feit dat ik jurylid was van de Corporate Fashion Award. Ik weet nog dat ik een aantal jaren geleden voor het eerst las over dit evenement en bedacht dat ik hier ooit graag bij wilde zijn. Om dan te worden gevraagd als jurylid is dan ook een enorme eer. Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel over de uitreiking was het één groot feest. Ik heb in een korte tijd niet alleen veel mensen leren kennen, maar ook gezien wat er allemaal mogelijk is met werkkleding.

Het geeft mij meteen ook weer inspiratie voor mijn blog. Ik heb een hoop zaken gezien die ik graag wil delen op Prettybusiness en daar ben ik dan ook mee bezig.

 

2018, wat was je leerzaam...

Dyanne

Kun jij je nog het artikel over de bedrijfskleding van het Spoorwegmuseum herinneren? En het interview met Dyanne Beekman? Jeetje, wat was dat onwijs gaaf om te doen. Om iemand te mogen interviewen die je al zo lang volgt. Ze wist mij vanaf de eerste seconde al te doen blozen, toen ze direct zei hoe erg fan ze was van mijn werk. Ik wist letterlijk even niet waar ik het moest zoeken. Vanaf dat moment hebben we contact gehouden en we zijn aan het kijken hoe we aankomend jaar kunnen samenwerken. 

 

2018, wat was je leerzaam...

Meer werk, gevarieerder werk

In 2018 ben ik naast het schrijven van artikelen ook een aantal andere werkzaamheden gaan doen. Nu gaf ik al presentaties, maar de inhoud is een stuk gevarieerder geworden. Ik geef inmiddels presentaties over zowel mijn werk, (de marketing van) werkkleding als over hoe je kleding kunt inzetten tijdens je carrière. Heel divers, maar allen even leuk om te doen.

Daarnaast heb ik het schrijven aan mijn boek weer opgepakt, ben ik geïnterviewd voor een tijdschrift en op de radio, heb ik gastartikelen geschreven voor online en offline magazines en zit ik inmiddels een aantal maanden in een adviestraject. Hierbij help ik een bedrijf met het kleden van het personeel dat op beurzen staat. Een lang en intensief proces, maar zeer uitdagend. 

 

Spelfouten?

Eén van mijn persoonlijke, maar minder zichtbare hoogtepunten dit jaar was op het gebied van spelling. Zoals ik al eerder heb verteld word ik geholpen met mijn dyslexie. Inmiddels krijg ik alweer bijna twee jaar wekelijks feedback en tips. Door deze intensieve hulp is mijn taalvaardigheid enorm vooruit gegaan en zijn er inmiddels zelfs artikelen die ik foutloos schrijf.

Ik merk dat het mij enorm veel zelfvertrouwen geeft en mag mij dan ook heel gelukkig prijzen met de hulp die ik krijg. Ik zeg wel eens tegen Paulien, die mij hierbij helpt, dat ze blij moet zijn dat ik niet om de hoek bij haar woon, anders had ik haar iedere dag platgeknuffeld. Zo intens blij ben ik met haar. 

 

Werkkleding

De mensen die mijn artikelen al wat langer lezen kan het niet zijn ontgaan: de wereld van werkkleding is officieel open gegaan. Ik heb het dan over de werkkleding voor onder meer de technische branches. Waar ik deze deuren voorheen niet open kreeg of niet eens kon vinden, zijn ze dit jaar wagenwijd voor mij open gegaan. En ik heb het omarmd, ik ben er enorm blij mee. Ik heb kunnen schrijven over de werkbroek voor dames, de bakkersbroek, stofjassen, fluoriscerende kleding en nog veel meer.  

 

2018 was voor mij een intens jaar. Er is zoveel gebeurd, dat ik lang niet alles heb gedeeld in mijn artikelen. Tijd voor een openhartig verhaal met de hoogtepunten, dieptepunten, mijn plannen voor 2019 én alvast een leuk nieuwtje...

 

Dieptepunten

TV? ambassadrice?

Ik heb veel leuke dingen mogen meemaken dit jaar, maar er zijn ook best wat zaken niet doorgegaan. Zo heb ik een tijd gesprekken gevoerd met een televisieprogramma waarvoor ik zou gaan presenteren. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan. 

Ook werd ik aan het begin van de zomervakantie gevraagd om ambassadrice te worden voor de damespakkenlijn van The Tailormates. Ik zou dan ook een maatpak dragen tijdens de uitreiking van de Corporate Fashion Award. Helaas kreeg ik een week voordat dit evenement zou plaatsvinden, en tevens op de eerste dag van mijn vakantie, een telefoontje met het nieuws dat het faillissement van The Tailormates was aangevraagd. Tijdens mijn vakantie heb ik vele gesprekken gevoerd met de curator en mijn juriste. Om een lang verhaal kort te maken: ik was geen ambassadrice en had geen pak. Dingen kunnen vreemd lopen…

 

Algoritme

Dit jaar was het algoritme toch wel één van de grootste irritaties onder bloggers. Voor de helderheid: algoritme is het systeem op social media dat bepaalt wat jij wel en niet ziet op jouw tijdlijn. Zowel Facebook als Instagram en uiteindelijk zelfs LinkedIn pasten het algoritme aan. Waardoor slechts een klein deel van de volgers de nieuwe updates kregen te zien. Met mij waren vele bloggers gefrustreerd. Ineens worden artikelen slechter bekeken. Dat heeft ook weer direct gevolgen voor je inkomsten.

Ik las over bloggers die plotseling minimaal de helft minder bezoekers hadden. Gelukkig was de klap op Prettybusiness een stuk minder hard. Ondanks ik minder ben gaan publiceren en het algoritme is aangepast, zit ik inmiddels voorzichtig weer in een stijgende lijn.

 

Afwijkende cellen

Aan het begin van dit jaar vertelde ik in een artikel over het feit dat er afwijkende cellen in mijn baarmoeder waren gevonden. Ik kreeg toen enorm veel steun van mijn lezers en dat heeft mij heel erg goed gedaan. Op het moment dat ik dit kreeg te horen zat ik alleen in mijn kantoor en was er ook niemand om mij heen. Die lieve berichten waren, ondanks het nare nieuws, heel fijn.

Ik ben geen blogger die dagelijks persoonlijke updates op mijn website wil plaatsen, en daarom heb ik er verder niet veel meer over gezegd. Maar dit jaar heb ik naast deze afwijkende cellen ook meerdere problemen ervaren ‘op dit gebied’. Het was geen feest. Toch ben ik blij dat ik een paar dagen geleden het verlossende nieuws kreeg. Ik ben schoon verklaard. De cellen hebben zichzelf hersteld en, voor de kenners, ik zit inmiddels weer netjes in pap1. 

 

Plannen 2019

Inmiddels is het maken van een visionboard voor het bepalen van mijn doelen een traditie aan het worden. Zo wilde ik dit jaar mij meer verdiepen in damespakken, iets betere balans vinden tussen werk en privé en daarnaast ook meer vrijheid creëren binnen mijn werk. Dit heb ik allemaal voor mijzelf visueel vormgegeven door middel van een bord. Ik ben dan best trots dat ik deze doelen, net zoals die van vorig jaar, heb behaald.

Aankomend jaar zullen de artikelen ook breder worden wanneer het gaat om kleding op het werk. Ik wil mij meer verdiepen in verschillende beroepen en jou daarin meenemen. Je dingen vertellen die leuk zijn om te weten, om je ogen te openen en te zorgen dat je anders naar beroepen en werkkleding gaat kijken. Maar ook wil ik doorgaan met het geven van adviezen in mijn artikelen, iets wat ik het afgelopen jaar iets minder heb gedaan omdat er veel andere thema’s bij zijn gekomen. 

Ten slotte zullen de presentaties en andere opdrachten rondom kleding voor bedrijven doorgaan. Ik heb voor het eerste kwartaal al wat zaken in de agenda staan. In februari komt er ook een lezing in Haarlem waarbij ik jou alvast mag uitnodigen, omdat deze openbaar én ook nog gratis is. Hopelijk zie ik jou daar, op 28 februari van 8:00 – 9:00 in de bibliotheek van Haarlem (locatie: station Haarlem). De exacte inhoud van de presentatie zal ik tegen die tijd bekend maken. Om alvast een tip te geven: het gaat over kleding op het werk ;-).

 

Ik wens jou alvast fijne feestdagen en een goed uiteinde.

Op naar een stijlvol 2019!

 

Groetjes,

Aileen

 

 

3 reacties

  1. Hallo Aileen,
    Sinds dit jaar lees ik je blog, en met veel plezier. Dat je dyslectisch was wist ik niet. Verklaard wel dat er af en toe een t-tje of d-tje verkeerd staat (ook in je laatste).
    Belangrijk is dat het leuk is om te lezen hoe jij denkt over kleding op het werk. En die verdieping over damespakken, ik ben heel benieuwd! Ben al jaren op zoek naar een goed damespak, vooralsnog niet gelukt. Succes en een tof 2019!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge