Mijn hoogte- en dieptepunten van 2019

Het is alweer bijna 2020 en dus is het tijd om terug te kijken op wat het afgelopen jaar mij heeft gebracht. En dat was een hoop. In dit artikel vertel ik je over de hoogtepunten, maar ook over de dieptepunten. Of beter gezegd: leerpunten. Want ondanks dat ik dit jaar een paar geweldige dingen heb meegemaakt, stonden daar ook een aantal harde lessen tegenover.

Mijn hoogte- en dieptepunten van 2019

Hoogtepunten

Dit jaar leek het wel alsof de media mij ineens ontdekte. Aan het begin van het jaar werd ik door televisieprogramma Editie NL en radiozender BNR geïnterviewd over Goldman Sachs. De Amerikaanse bank had de dresscode versoepeld en ik werd als zakelijke mode-expert gevraagd naar mijn mening hierover.

Vlak voor de zomer schreef ik een artikel over de nieuwe, bizarre dresscode van Qatar Airways. De interne memo over de dresscode van de luchtvaartmaatschappij werd gelekt door de vakbond FNV, maar kreeg naar mijn mening te weinig aandacht. Na de publicatie van mijn artikel werd het verhaal door vijf kranten overgenomen en ook werd ik geïnterviewd door NH Radio. Door alle commotie besloot de luchtvaartmaatschappij de nieuwe dresscode in te trekken.

Toen ik via de vakbond te horen kreeg dat mijn artikel hiervoor had gezorgd, stond ik even aan de grond genageld. Ik wilde aandacht vragen voor het onderwerp, maar had nooit verwacht dat mijn werk zoveel impact zou hebben. Dit was één van de mooiste momenten van afgelopen jaar.

Naast een televisie-optreden, twee radio-interviews en vijf krantenartikelen werd ik geïnterviewd voor verschillende online en offline magazines.

 

Prettybusiness 2019
Deze afbeelding plaatste ik tijdens kerst op social media om mijn jaar in cijfers uit te drukken

 

Ambulancekleding

Ook de artikelen over de ambulancekleding was een mooi hoogtepunt. Aan het begin van het jaar werd namelijk bekend dat de kleding voor het ambulancepersoneel zou veranderen. Ik kreeg de kans om de ontwerpster en de begeleider die verantwoordelijk was voor het MVO-proces (maarschappelijk verantwoord ondernemen) te interviewen.

In het artikel kon ik het volledige verhaal achter de nieuwe kleding vertellen, wat erg goed werd ontvangen door mijn lezers. Maar in het artikel moesten er ook een aantal zaken recht worden gezet. In de media waren er namelijk dingen gezegd over de kleding, het kleurgebruik en de betekenis ervan, die niet klopten.

Na de publicatie van dit artikel werd ik door Wiltec, het bedrijf dat de kleding zou verspreiden, gevraagd of ik ook over de levering wilde schrijven. Het was een geweldige kans om een volledig proces in kaart te brengen. Omdat er aan het begin van het jaar door verschillende media onjuiste verhalen over de ambulancekleding was verspreid, werd er besloten dat ik de primeur zou krijgen met mijn artikel. Ik kreeg een rondleiding en de kans om de betrokkenen te interviewen, nog voor het persmoment. Dit was natuurlijk een eer, maar vooral geweldig om te kunnen doen.

 

Prettybusiness World

Na vijf jaar schrijven voor Prettybusiness was het dit jaar tijd voor een nieuwe stap. Ik lanceerde Prettybusiness World, een platform waarop mijn Nederlandse artikelen in het Engels gelezen konden worden. Heel leuk, maar ook erg spannend. Ik heb natuurlijk mijn vaste Nederlandse lezerspubliek opgebouwd, maar wat zou de rest van de wereld van mijn werk vinden?

Na een rustige start met enkele tientallen lezers per dag besloot ineens de redactie van LinkedIn mijn Engelstalige artikel over tatoeages aan te bevelen in hun nieuwsrubriek. In een paar dagen tijd ontving mijn nieuwe website ruim 30.000 lezers. Dat was een mooie, vliegende start!

 

De bedrijfskleding app

Een paar weken geleden kwam er weer iets bijzonders op mijn pad. Er was commotie ontstaan over het feit dat Albert Heijn een app had gebruikt om de nieuwe bedrijfskleding van hun medewerkers op te meten. De volledige Nederlandse media viel over de supermarktketen heen toen NRC Handelsblad een artikel publiceerde waarin een medewerker vertelde hoe hij in ondergoed op de foto moest.

Ik schreef een artikel over het incident en dook in de wereld van bodyscans en apps, om het verhaal vanuit een ander perspectief te belichten. Na enkele dagen zocht de maker van de app contact met mij, om te vertellen dat een groot deel van wat er in het NRC stond niet waar was. De app zat heel anders in elkaar dan werd gezegd.

Vlak voor kerst publiceerde ik een artikel waarin ik het volledige verhaal achter de app vertel en deze ook zelf testte. Het artikel werd goed gelezen. Door de kerstperiode liggen verschillende mediaplatformen een beetje stil, maar ik ben benieuwd welke een rectificatie zullen plaatsen.

 

Suitje!

Diegenen die Prettybusiness dit jaar hebben gevolgd, kan het niet zijn ontgaan. Deze zomer heb ik een puppy gekocht, genaamd Suit. Hij gaat sinds eind juli iedere dag mee naar kantoor. Ik ben een enorme dierenliefhebber en het is zowel geestelijk als lichamelijk voor mij een verlichting.

Mijn hoogte- en dieptepunten van 2019

 

Wat iets minder was…

De verlichting die Suit mij bracht, dat was ook wel nodig. Want privé zat het niet altijd mee…

 

Aanvallen en minder gehoor

Aan het begin van dit jaar kreeg ik steeds vaker aanvallen die gepaard gingen met duizeligheid en hevige pijn. Na een aantal onderzoeken bleek ik de ziekte van Meniere te hebben. Een ziekte die ervoor zorgt dat ik vrijwel constant duizelig ben, oorsuizingen heb en aanvallen met zich meebrengt. Maar het lastigste is dat de aanvallen mijn gehoor definitief beschadigen.

Inmiddels kan ik steeds beter omgaan met deze ziekte. Ik heb een speciale bril en medicijnen tegen de duizeligheid die goed helpen.  Maar het is en blijft heel naar. Na mijn laatste aanval, een paar weken geleden, is mijn gehoor weer een stuk achteruit gegaan. Ik moet er mee leren omgaan en accepteren dat het nu eenmaal zo is. 

 

Zinloos geweld

Iets wat ik niet heb gedeeld op mijn blog of bijbehorende social media kanalen is een andere, vervelende kwestie waar ik begin dit jaar mee te maken kreeg. Na een avondje poolen met een vriend werd mijn man op straat mishandeld en beroofd. Hij raakte buiten bewustzijn en werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij, naast de verwondingen op zijn gezicht en lichaam, een schouder uit de kom te zijn geslagen.

Ondanks dat er meerdere getuigen waren die konden bevestigen dat mijn man geen geweld had gebruikt, gaf de politie aan dat het geen prioriteit had om de daders op te sporen. Mijn man had die avond alcohol gedronken en daarom vond de politie zijn verklaring bij de aangifte niet zo geloofwaardig.

De verwondingen en de schouder zijn uiteindelijk weer helemaal geheeld. Maar het incident heeft op ons beiden veel impact gehad. 

 

2020?

Aan het einde van ieder jaar stel ik altijd een aantal doelen voor het nieuwe jaar, vaak in combinatie met een vision board. Ik heb besloten om dit voor aankomend jaar niet te doen. 

Het is niet heel hip om te zeggen aangezien we tegenwoordig constant horen dat alles beter, groter en mooier moet. Dat je gefocust moet zijn op je doelen en je de lat steeds hoger moet leggen. 

Maar ik weet wat mijn hogere doel met Prettybusiness en Prettybusiness World is. Ik visualiseer het iedere dag, al ruim vijf jaar. De weg ernaartoe blijkt alleen telkens onverwacht anders te zijn. En daarom laat ik het los. Ik ga geen subdoelen meer stellen en aan het einde van het jaar kijken of ik hieraan heb voldaan. Het leven loopt zo vaak anders. Soms is het mooier dan verwacht en soms is het zwarter dan ik ooit had kunnen bedenken. Maar zolang ik weet wat ik wil, is het allemaal prima. Ik bouw verder aan mijn droom en laat mij verrassen door wat 2020 mij gaat brengen.

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

 1. Ik wens je een mooi en gezond 2020 toe, dat al je ambities en wensen uit mogen komen. Je werkt er hard genoeg aan. Je hebt mij geinspireerd afgelopen jaren, ik ben voor mezelf begonnen en ik heb daardoor fantastische kansen gekregen, daar ben ik je dankbaar voor.
  Alle liefs,
  Monique

 2. Hi Aileen,

  Mooi stukje openhartige tekst! Wij wensen jou, je man en Suit een fantastisch 2020! Dat het een mooie jaar zowel zakelijk als privé mag worden.

  Vriendelijke groet,

  Rosh Jeffrey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge