Opmerkingen over zakelijke mode waardoor ik heel diep ga zuchten

Ja, laat ik maar eens een keertje gaan zeggen wat ik vind van al die opmerkingen over mijn blog. Gewoon even eerlijk zijn en zeggen hoe ik er werkelijk over denk. Ik krijg dagelijks zoveel reacties die gaan over mijn artikelen. Dat is niet zozeer op mijn blog zelf maar vooral op social media. Een deel van die reacties doen mijn ogen gewoon rollen. Het zijn opmerkingen over zakelijke mode waardoor ik heel diep ga zuchten. Dat ik denk: ‘serieus?’.

Laat ik voorop stellen dat ik het wel altijd super leuk vind als mensen reageren op mijn artikelen. Ook als ze het er niet mee eens zijn of wanneer mensen op een andere manier tegen dingen aankijken. Mits dat op een respectvolle manier wordt gedaan. Op die manier leer ik ook van mijn lezers en word ik geïnspireerd tot het schrijven van nieuwe artikelen. Toch blijft er een bepaalde categorie opmerkingen waar ik dus van ga zuchten. In dit artikel vertel ik jou welke dat zijn en hoe ik er over denk.

Opmerkingen over zakelijke mode waardoor ik heel diep ga zuchten

”Kleed je gewoon fatsoenlijk aan”

Andere varianten zijn ”kleed je gewoon netjes” of ”draag gewoon nette kleding”. Vooral het woord ‘gewoon’ komt in dit soort zinnen vaak voor. Maar wat is dat dan?

Voor iedereen is ‘gewoon’ iets anders. Sommige mensen vinden het gewoon om in een spijkerbroek met gaten naar het werk te gaan en een ander irriteert zich al wanneer er een vlekje op de pantalon zit. Trust me, ik schrijf met liefde iedere dag over hoe je er netjes uit zou kunnen zien, maar durf niet te zeggen dat mensen zich ‘gewoon’ fatsoenlijk moeten aankleden.

Voor iemand die dagelijks in een sweater loopt is een colbert misschien al heel netjes en daardoor meer dan fatsoenlijk. Terwijl iemand die dagelijks in een pak loopt dit wel al snel als ‘fatsoenlijk’ zal ervaren. Eigenlijk is alleen al de term ‘ fatsoenlijk’ op verschillende manieren te intepreteren. Hier kun je meer over lezen in het artikel ‘waarom het soms zo moeilijk is om jezelf fatsoenlijk te kleden‘.

 

”Trek gewoon aan wat je wilt”

En weer is het woord ‘gewoon’ een vanzelfsprekend deel van de zin. Andere varianten zijn ‘wees gewoon jezelf’ of ‘draag gewoon waar jij zin in hebt’.

Ja, heerlijk. Ik zeg: geweldig. De zin lijkt heel vanzelfsprekend maar is veel complexer dan het lijkt.  Laatst plaatste iemand een dergelijke opmerking onder een artikel op LinkedIn en toen reageerde een lezer naar diegene met de vraag of ze ook een joggingbroek zou aantrekken wanneer ze naar een begrafenis gaat. Ze sloeg de spijker op z’n kop. Gewoon aantrekken wat je wilt is namelijk een heel breed begrip en het wordt in de meeste gevallen ook niet gedaan.

De opmerking dat je ‘gewoon dragen wat je wilt’ suggereert namelijk dat jij bij het kiezen van je kleding je niets moet aantrekken van je omgeving. En hoe je het ook bekijkt: we worden allen iedere dag beïnvloed door onze omgeving. Je wordt beïnvloed door je collega’s en je leidinggevende, het modebeeld (ja, ook als het je niet interesseert), de media, normen en waarden op het werk, in de winkel waar jij je kleding koopt, de mening van je partner wanneer jij je werkkleding in de ochtend aantrekt en ga zo maar door. Welke invloed dit precies heeft en hoe hoog de verwachtingen zijn die worden geschept, dat verschilt per persoon.

Maar iedereen wordt beïnvloed, iedere dag weer. Dus trek je daadwerkelijk aan wat je zelf wilt? Of houd jij bij het maken van je keuze toch een beetje rekening met de omgeving? Al is het alleen maar omdat het jouw werk wat makkelijk maakt?

 

”Als je kleding niet past bij het bedrijf waar je gaat werken, dan past het bedrijf ook niet bij jou. En dan kun je er beter niet werken. ”

Wauw, ik blijf dit een bijzondere vinden. En kort door de bocht, dat ook. Hoezo zou jij niet bij het bedrijf passen wanneer alleen je kledingsmaak afwijkt van hetgeen wat daar gebruikelijk is? Iedereen kent wel één of meerdere collega’s die er een beetje anders uitzien dan de rest. Super modern, heel stoffig of een beetje alternatief: iedereen heeft zijn eigen smaak. De één is wat meer uitgesproken dan de ander.

Maar zou jij daadwerkelijk een functie bij een bedrijf afwijzen wanneer je ziet dat de mensen daar andere kleding dragen dan dat jij normaal zou dragen? Als je dat doet, dan denk ik niet dat het jouw droombaan is en kun je er inderdaad beter niet gaan werken. Want kennelijk wil je er dan niet zo graag werken. Maar wanneer je kans maakt op dé functie waar jij al jarenlang naartoe werkt en dit je werkelijke ambitie is, zou dit dan de reden zijn om het af te wijzen? Iedereen is anders maar ik denk dat de kans klein is dat je dat werkelijk zal doen.

 

Tenslotte

Als laatste wil ik nog wel even benadrukken dat ik niemand iets kwalijk neem wanneer ik dit soort opmerkingen lees. Het is niet ‘fout’ of ‘verkeerd’ ofzo. Iedereen denkt anders over werkkleding en de één denkt er wat langer over na dan de ander. Dat is ook prima natuurlijk. In dit artikel wilde ik jou alleen vertellen wat ik persoonlijk denk als ik dit soort teksten lees. Voor mij is het een onderwerp waar ik dagelijks mee bezig ben en daarom denk ik er wellicht wat anders over.

Maar ik ben ook benieuwd naar jouw mening. Hoe kijk jij tegen bovenstaande drie opmerkingen aan?

 

Groetjes,

Aileen

6 reacties

 1. Hi Aileen
  Tja wat is “gewoon fatsoenlijk”… idd een breed begrip. Degene die dit schrijft begrijpt jouw blogs überhaupt niet denk ik en behoort niet tot jouw doelgroep. Dus daar geen energie meer insteken zou ik zeggen. En by the way deze mensen zal je altijd houden, vooral op Social Media.
  Trek gewoon aan wat je wilt is een opmerking van iemand die een baan heeft waar dit mogelijk is of überhaupt geen baan heeft. Iedereen met een beetje verstand en serieus met haar/zijn carrière bezig is weet dat dit niet altijd mogelijk is.
  En de laatste opmerking is zooo kort door de bocht en vooral niet slim. Blijkbaar kan deze persoon het zichzelf permitteren om zo te denken. Joh dan neem je toch gewoon ontslag … Dat zegt hij/zij met deze opmerking eigenlijk.
  Er zullen best bedrijven/leidinggevenden zijn onterecht opmerkingen maken over je kledingkeuze. Maar dan denk ik dat er meer aan de hand is dan alleen je kleding.

 2. Over ‘Trek gewoon aan wat je wilt’, zeg ik: “Nee”.
  Was een tijd terug bij een crematieplechtigheid, op een hele warme dag. Wat zag ik: mensen op teenslippers, in suffe t-shirtjes en zelfs iemand in korte broek, t-shirt en gympies. Wat een smakeloos gebeuren. Je hoeft echt niet in 3-delig pak maar dit was wel het andere uiterste. Weinig respectvol vond ik het.

 3. Leuk dat je dit terugkoppelt Aileen, en dit doe je heel netjes. Ik ben mijn garderobe beetje bij beetje aan het aanpassen; 1. ik ben 41 geworden…2. ik ben nu als auteur een nieuw hoofdstuk in mijn leven begonnen, schrijven, lezingen geven, op tv komen (dat komt nog), enz…Dus ben ik me bewust, wat wil ik uitstralen en straal ik dit nu al uit. Je hebt er inderdaad geen kapitalen voor nodig, wel inzicht in wat je daadwerkelijk wil…welke kant je naartoe wil. Mooie schrijfsels, fijne dag!

 4. Lieve Alleen,
  Ik vind het iedere keer weer leuk én interessant om jouw blogs te lezen. Zo ook vandaag, knap dat je hier zo mooi naar kunt kijken en ieder in een eigen waarde kunt laten . Iets dat niet voor ieder mens vanzelf sprekend is . Weer laat je een kwaliteit van jezelf zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge