Dingen die ik niet begrijp van zakelijke mode

Ja, ik schrijf over zakelijke mode. Dat is zeg maar echt mijn ding. Mijn werk maar ook mijn passie. Ik verdiep mijzelf er iedere dag in en soms kom ik wel eens iets tegen wat ik niet ken of niet begrijp. Dan zoek ik het uit. Dat vind ik leuk om te doen en vooral om mijn bevindingen met jou te delen door middel van een artikel. Maar er blijven altijd dingen die ik niet begrijp van zakelijke mode.

1. Waarom er zo weinig pakken zijn voor dames

Ik had het hier laatst al over in het artikel over de leukste merken voor werkkleding. Hierin liet ik een damespak zien van het merk Cavallaro Napoli. Ik was bij de ModeFabriek geweest en na een hele middag rondlopen tussen honderden merken kon ik slechts één pop vinden met een degelijk damespak. Terwijl ik tientallen prachtige herenpakken voorbij zag komen. Waarom?

Natuurlijk kan ik verschillende redenen bedenken. Het ligt voor de hand om te denken dat hier weinig vraag naar is. Ik ben geen retailer, niet in het bezit van een damespakkenlijn en kan dus niet beoordelen of deze kleding daadwerkelijk slecht verkoopt. Maar vanuit mijn ervaring als blogger op het gebied van zakelijke mode kan ik niet anders dan zeggen dat hier wel degelijk behoefte aan is. Sowieso omdat ik vaker van dames heb gehoord hoe lastig het is om een goed pak te vinden. Het aanbod is klein en vaak erg duur. Terwijl er voor heren talloze pakken bestaan in verschillende prijscategorieën.

Naast de keuze voor het wel of niet kopen van een pak zijn er ook nog genoeg dames die geen keuze hebben. Ze moeten voor hun functie een pak dragen en zullen dit dus altijd blijven kopen. Wat denk je trouwens van de dames met groeipotentie binnen het bedrijf, die zich willen kleden naar de functie die ze ambiëren? Die voelen zich wellicht veel fijner in een pak maar vinden het lastig om deze met hun startsalaris te vinden. Kortom; het blijft voor mij een raadsel.

2. Waarom er zo weinig zakken zitten in een dames colbert

Dit punt sluit aan bij bovenstaand verhaal. Er zijn niet alleen weinig pakken voor dames, het colbert heeft ook nog eens bijna geen zakken. Echt; why? Een heren colbert heeft vrijwel standaard 2 zakken aan de voorkant en ten minste één zak aan de binnenkant. Een beetje luxe colbert heeft bij de binnenzak een klein zakje voor een pen en een grotere voor visitekaartjes of andere handige zaken.

En de dames? Die hebben met geluk aan de voorkant 2 zakken maar aan de binnenkant kun je lang zoeken. Er zitten vrijwel nooit zakken aan de binnenkant van een dames colbert. Bij dames wordt er vanuit gegaan dat ze kennelijk een handtas gebruiken en daar al hun spullen in bewaren. Wat mij betreft mag hier per direct verandering in komen. Er zijn genoeg dames die liever niet de hele dag een handtas meeslepen op het werk en net zoals mannen hun telefoon, portemonnee én visitekaartjes mee willen nemen.

3. Waarom zoveel mensen ervan uitgaan dat iedereen zich netjes kan kleden

Ja, even serieus. Daar kun je toch niet vanuit gaan? Ik krijg meerdere keren per week te horen dat het ‘allemaal toch heel logisch is’. Opmerkingen zoals ‘Dat weet iedereen.’

Dat klopt niet. Ieder mens heeft andere kennis, ervaringen opgedaan, een andere achtergrond en maakt daarom andere keuzes. Mede daarom ben ik ook zo dol op onderzoeken naar zakelijk mode. Die kunnen namelijk heel duidelijk aangeven dat de mening van mensen kan verschillen per land, leeftijd of geslacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van slippers op kantoor. Vaak hoor ik mensen massaal roepen ‘dat dit toch écht niet kan en iedereen dat moet weten’. Ja, tenzij het over Birkenstocks gaat. Want die lopen zo lekker, hoor ik dan. Dat moet wel kunnen, zegt men. Of wat denk je van het feit dat uit onderzoek is gebleken dat in Nederland 10% van mening is dat je slippers niet kunt dragen op het werk en dat dit percentage met 41% een stuk hoger ligt in Finland? Ik schreef daar eerder een artikel over.

Om eerlijk te zijn vind ik het soms zelfs een beetje arrogant om te denken dat iedereen weet hoe hij of zij zichzelf netjes kan kleden. Zeker bij opmerkingen zoals ‘Ieder nadenkend mens snapt dat je niet …. en …. kunt dragen op het werk ‘. Alsof iedereen dezelfde kennis zou moeten bezitten.

Heb jij ook bepaalde zaken die je niet snapt op het gebied van zakelijke mode?

Groetjes,

Aileen

12 reacties

 1. Even gekeken bij je artikel over de Modefabriek naar Cavallaro Napoli. Kende ik niet, ziet er erg gaaf uit! Ze hebben ook een winkel in Haarlem, zag ik. Weet jij of ze daar ook dameskleding verkopen? Zou best een mooi, maar niet saai damespak willen hebben.

 2. toevallig deze week met studerende dochterlief op pad geweest voor een zakelijk pak dat vereist wordt voor een stage in Amerika. inderdaad, als je geen vermogen kunt uitgeven is er nauwelijks keuze. En dan ook nog iets vinden dat beetje leuk is voor 20jarige was bijkomend punt. Uiteindelijk geslaagd bij Mexx. Mooi donkerblauw, redelijk betaalbaar, rok/broek/colbert los verkrijgbaar dus ook handig.

 3. Wat ik nu niet snap zijn al die hoog water broeken..
  Staat niet elke persoon charmant.. Ik ben zelf 1.80 en wat bredere heupen en dan staan die broeken snel al alsof je broek te kort is.. bah

  Ik ga zelf binnenkort een bestelling bij expresso en promiss plaatsen voor zakelijke kleding. ben benieuwd!

 4. Laatst een prachtig pak gekocht bij de H&M. Een herenpak welteverstaan. Nu weet ik dat ik ermee wegkom omdat ik bijv brede schouders heb, maar ik was echt aangenaam verrast door de stof en jaaaaa: de hoeveelheid zakken.

 5. Ik draag vaak heren colberts. Helaas is het mij nog niet gelukt een mooi damespak te vinden die ik ook kon betalen maar ik houd moed!

 6. Zelf ben ik al jaren op zoek naar een goed damespak. Dat kan ook een jurk zijn met bijpassend colbert. In het verleden kwam hier op kantoor een vertegenwoordiger van Oger voor, inderdaad, de mannelijke collega’s. Toen ik vroeg of hij mij ook een pak kon aanmeten kreeg ik nul op rekest. Volgens deze vertegenwoordiger gebruiken ze voor mannenpakken “hele ander stoffen en weefsels”. Volgens hem waren die voor de fabricage van vrouwenpakken niet geschikt en omdat er zo weinig vraag naar is/was werden deze “vrouwenstoffen” dus ook niet ingekocht.

  Cavallaro Napol ken ik wel. Daar heb ik een jurk van. Maar dus geen pak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge